Od početka mandata NPM-a (Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja) prije šest godina, službenici Ureda pučke pravobraniteljice obišli su više od 200 zatvora, kaznionica, odgojnih zavoda, pritvorskih jedinica, policijskih postaja, psihijatrijskih ustanova, domova za starije osobe, vojarni te prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite i prihvatnih centara za iregularne migrante. Podatak je to koji se mogao čuti na okruglu stolu „Bez slobode, ali ne i ljudskih prava – važnost suradnje u zaštiti ljudskih prava“ kojeg je pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala 12. prosinca 2018. u Osijeku, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

OKRUGLI Osijek 2 181212

– Iako nismo utvrdili mučenje, naišli smo na postupanja ili uvjete koji mogu biti neljudski ili ponižavajući, kao i na kršenja ustavnih i zakonskih prava, zbog kojih smo izrekli sveukupno 1455 preporuka i upozorenja. Njihov cilj je unaprjeđenje postupanja prema osobama lišenima slobode i uvjeta u kojima se nalaze, kao i uklanjanje uzroka kršenja njihovih prava. Sukladno našim preporukama, primjerice, Središnji ured za zatvorski sustav dao je upute kaznenim tijelima, nakon kojih se navodi pritužitelja detaljnije ispituju, odluke o osnovanosti pritužbe obrazlažu i dostavljaju u zakonskom roku. Iako se one još uvijek ne primjenjuju u potpunosti u svim kaznenim tijelima, a nadam se da uskoro hoće, ipak se radi o djelomičnom jačanju zaštite prava zatvorenika – rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na okruglom stolu.

Premda broj osoba u zatvorskom sustavu posljednjih godina opada, još uvijek se radi o značajnom broju ljudi za čija prava nije jednostavno skrbiti. Prošle godine je na dan 31. prosinca, primjerice, u zatvorskom sustavu bilo 3.190 osoba, pri čemu se u tu brojku ne ubrajaju pritvorenici, uhićenici i druge osobe kojima je privremeno ograničena sloboda kretanja. Prema podacima koje je iznio Josip Ribarić iz Operativno-komunikacijskog centra pri Ravnateljstvu policije, dnevno se u Hrvatskoj uhiti oko 70 osoba, od čega oko 40 zbog prekršaja, a oko 30 zbog kaznenih djela, dok 10 uhićenika svakog dana bude predano pritvorskom nadzorniku.

– NPM je bio u obilasku pritvorske jedinice u PU osječko-baranjskoj 2016 godine. Otvorili smo sve evidencije, sve predmete, sve prostore, jer je takav nenajavljeni dolazak i nadzor policijskih postaja i pritvorske jedinice smatramo pozitivnim, kao priliku da se izgrađujemo i investiramo u te prostore, da se prostori promijene tako da boravak uhićenika bude human, a da pravni proces teče kako je propisan ZKP-om – rekao je Dražen Damjanović iz Operativno-komunikacijskog centra PU osječko-baranjske.

I upravitelj kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović složio se da od NPM-ovih obilazaka ima koristi.

– Kod nas su osobe 24 sata i organiziramo im sve, šetnju, rad, prehranu, posjete,… Nije ni nama kao službenicima svejedno hoćemo li provesti desetljeća s ljudima koji su nezadovoljni zbog uvjeta u kojima su smješteni – rekao je Leopoldović, dodavši da mu je obilazak NPM-a pomogao da angažira dovoljno medicinskog osoblja.

Dr. Vlatka Kovač govorila je o Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, dok je Tomislav Peran, v. d. ravnatelja Doma za starije u Belom Manastiru ispričao kako mu je obilazak NPM-a pomogao otkloniti nedostatke u Domu i učiniti ga humanijim.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović istog dana je bila i na dodjeli mirovne nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ koju Centar za mir i nenasilje iz Osijeka od 2009. godine dodjeljuje promicateljima mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava.

– Rezultati naše suradnje još se ostvaruju, nisu još svi dovršeni, za neke trebamo i pribaviti sredstva, pa se nadamo da će nam pomoći i pisano izvješće o nadzoru NPM-a. Primjerice, uveli smo obavezno izvođenje naših slabije pokretnih korisnika u šetnju, paravane u svim prostorima u kojima se obavlja dnevna njega, obavezno pismeno evidentiranje prigovora, evidencijsku listu za izlazak na otvoreni prostor. Znate, dosta toga se ranije rješavalo usmeno, ali kad se problemi rješavaju pismeno, onda je puno lakše vidjeti što se doista događa – ispričao je Peran.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević zaključila je da izvješća i preporuke koje Ured pučke pravobraniteljice izradi u sklopu mandata NPM-a mogu nadziranim ustanovama poslužiti kao dodatni argument za poboljšanje uvjeta.