Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter organizira javni događaj na temu posljedica potresa u petak, 1. listopada 2021. od 9.30 do 12.30 u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Događaj organizira ususret izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Karlovačke županije, ali i donošenju Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom.

Niz potresa, posebice u uvjetima epidemije, imao je znatan utjecaj na ljudska prava: brojnim građanima ograničeno je pravo na obiteljski život i dom, osobnu sigurnost, vlasništvo, ali i pristup brojnim uslugama, dok su najteže pogođeni upravo oni koji su i prije potresa bili najranjiviji: stariji, samci, građani slabijeg imovnog stanja i obitelji s više djece.

Kako bismo osnažili one koji su pogođeni potresima, važno je osigurati prostor za njih kako bi mogli doprinijeti promjeni i imati snažniji glas u odlukama koje utječu na njih – staviti ljude u fokus. Upravo zato pravobraniteljica organizira javnu raspravu na kojoj će svoja iskustva iznijeti građani čiji su domovi oštećeni u potresima, predstavnici organizacija civilnog društva koje su aktivne na terenu, ali i predstavnici gradova pogođenih potresima te predstavnici nadležnih ministarstava i institucija uključenih u proces obnove.

Spajanjem različitih aktera u konstruktivnoj raspravi želimo pridonijeti procesu obnove, a sve kako bi se osigurala uspješna i brza obnova, vođena principima jednakosti i poštivanja ljudskih prava.

Za praćenje događaja putem Zoom aplikacije (ograničen broj mjesta) možete se prijaviti do kraja radnog dana u četvrtak 30. rujna na hrvoje.novak@ombudsman.hr, nakon čega ćete dobiti poruku s podacima za pristup.

Događaj možete pratiti i u prijenosu uživo na našem YouTube kanalu, u petak 1. listopada 2021. od 9.30 do 12.30. Twitter objave možete pratiti pomoću oznaka #potresi i #LjudiUFokusu.

Program događaja možete pronaći ovdje, a više o utjecaju potresa na ljudska prava možete doznati ovdje.