Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter Ustavnom sudu predala zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Riječ je o obvezi dijela građana da jednom u tri mjeseca osobno dođu u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kako ne bi izgubili zdravstveno osiguranje.

Ustavni sud još nije odlučio o zahtjevu, a građani se i dalje pritužbama obraćaju pučkoj pravobraniteljici, ističući osjećaj nepravde i nejednakosti zbog gubitka zdravstvenog osiguranja u iznimno teškim životnim situacijama. Ovo su neki od najnovijih primjera:

„Zbog bolesti nisam bio u stanju se javiti u HZZO i produljiti obavezno zdravstveno osiguranje, a kako sam 100% invalid i ovisim o terapiji, sada nisam mogao podići lijekove koji su mi životno važni. Ne mogu ni na obaveznu kontrolu nakon transplantacije sljedeći tjedan, mogu imati ozbiljne posljedice opasne po život.“

„25 kilometara od prvog HZZO-a, autobusi voze rijetko, a kad su školski praznici jedva da i voze. Upravo zbog toga sam izgubila zdravstveno osiguranje. Imam malu djecu, nemam ih kome ostaviti na čuvanje, niti imam prijevoz. Šta da radim sada bez zdravstva, a imam malu djecu. Sramota!“

„Lijekovi su mu životno nužni, a kako nema primanja i nema važeću zdravstveno iskaznicu, gubi i pravo na dostojanstven život. HZZO mu je i uz predanu svu zdravstvenu dokumentaciju odbio dati pravo na osnovno zdravstveno osiguranje jer je zakasnio 1 dan javiti se. Nije li po Ustavu RH svakom građaninu zajamčeno pravo na obvezno zdravstveno osiguranje? Molim vas pomozite riješiti njegov slučaj!“

Pritužbe šalju teško i kronično oboljeli, osobe koje se teško kreću ili to ne mogu bez tuđe pomoći, osobe iz mjesta u kojima je javni prijevoz teško dostupan, kao i studenti koji studiraju izvan Hrvatske. Obraćaju se i majke na rodiljnom i roditeljskom dopustu, koje su zbog gubitka zdravstvenog osiguranja ostale i bez novčane naknade iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

Dobar dio građana navodi da nisu dobili obavijest o ovoj obvezi pa su za gubitak zdravstvenog osiguranja saznali slučajno – kad su htjeli podići terapiju o kojoj ovise, kad su došli u bolnicu na zahvat ili, u slučaju majki, nakon što im nije bila uplaćena mjesečna naknada.

Sveukupno je pritužbi zbog ove obveze do sada bilo više od 120, od kojih je 30 stiglo ove godine što pokazuje da se problemi, u iščekivanju odluke Ustavnog suda, nastavljaju. To je ujedno i najveći broj različitih pojedinačnih pritužbi pučkoj pravobraniteljici koje je potaknula jedna izmjena zakona. U razdoblju od godinu dana, HZZO je iz istog razloga primio 1.991 prigovor.

U zahtjevu Ustavnom sudu, koji je podnijela krajem lipnja 2023. godine, istaknula je da je ova obveza protivna zabrani diskriminacije iz Ustava Republike Hrvatske i Zakona o suzbijanju diskriminacije, jer ne mogu sve osobe osobno pristupiti HZZO-u – zbog invaliditeta, zdravstvenog, ali i imovnog stanja, posebice ako žive u mjestima udaljenima od najbliže ustrojstvene jedinice HZZO-a, kao i da im je ugrožena jednakost pred zakonom, zajamčena Ustavom zajamčena.

U zahtjevu je pravobraniteljica istaknula i da ova obveza i način na koji je uvedena ugrožava i ustavna jamstva prava na žalbu, prava na napuštanje teritorija i odlazak u inozemstvo, posebnu skrb prema osobama s invaliditetom, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu mladeži te dostupnosti obrazovanja pod jednakim uvjetima. U dopuni zahtjeva iz rujna 2023. godine, pučka pravobraniteljica istaknula je i ustavnu zaštitu materinstva, nakon većeg broj pritužbi osoba koje su koristile prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

Podsjećamo, obveza redovitog osobnog dolaska u HZZO jednom u tri mjeseca uvedena je izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koje su na snagu stupile 1. travnja 2023. godine. Pučka pravobraniteljica od samog je početka, kad su 2022. godine izmjene i dopune bile tek predložene, upozoravala da će uvođenje ove obveze imati negativne posljedice na najranjivije građane i ta predviđanja su se, nažalost, ostvarila.

Nakon ukazivanja na moguće probleme unaprijed, prije donošenja zakonskih izmjena – prvo nadležnom ministarstvu, u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, a potom i Hrvatskom saboru na raspravi pred nadležnom saborskim odborom – pravobraniteljica se obratila Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti ove odredbe, radi zaštite prava građana koji su se našli u ovoj situaciji, kako svih onih koji su joj se obratili, tako i onih koji nisu, ali trpe posljedice ovakve zakonske izmjene.

  • Najvažnije informacije za građane koji su izgubili zdravstveno osiguranje pročitajte ovdje
  • Više informacija o ovom problemu i citate pritužbi građana pronađite ovdje (Izvješće pučke pravobraniteljice za 2023. godinu, poglavlje Pravo na zdravlje, podnaslov Zdravstveno osiguranje)
  • Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje se odnose na obvezu osobnog pristupanja HZZO-u pronađite ovdje (zahtjev predan 29.6.2023. i dopuna zahtjeva od 4.9.2023.)