Nacionalne institucije za ljudska prava, što je u Hrvatskoj jedino institucija pučke pravobraniteljice, imaju ključnu ulogu u ostvarivanju temeljnih prava građana i u promicanju vrijednosti EU: temeljnih prava, demokracije i vladavine prava.

Ova uloga prepoznata je i dodatno ojačana zahvaljujući projektu „Podrška nacionalnim institucijama za ljudska prava u praćenju ljudskih prava i vladavine prava“.

Cilj projekta bio je unaprijediti primjenu Povelje Europske unije o temeljnim pravima, jednog od temeljnih dokumenata u području zaštite ljudskih prava i vladavine prava u EU. Provodili smo ga kao partneri Agencije EU za temeljna prava (FRA), zajedno s nacionalnim institucijama iz Slovenije, Slovačke, Bugarske, Latvije, Poljske i s Cipra, kao i Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava.

Projekt je završen međunarodnom konferencijom 21. i 22.2.2024. godine u Bruxellesu. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter govorila je u prvom panelu, na temu „Uloga nacionalnih institucija za ljudska prava u primjeni Povelje EU za temeljna prava“.

„Neovisne nacionalne institucije za ljudska prava imaju važnu ulogu u poticanju primjene Povelje u našim državama, kao što je istaknuto i u EU strategiji o jačanju primjene Povelje koja nas prepoznaje kao one koji smanjuju „jaz“ između prava građana i odgovornosti države. Mi kroz naš široki mandat Povelju koristimo u brojnim aktivnostima – kod praćenja stanja ljudskih prava i izvještavanja Hrvatskog sabora, u postupanju po pritužbama, u edukacijama i treninzima o ljudskim pravima koje provodimo i u podizanju svijesti o ljudskim pravima“, istaknula je pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Podsjetila je i kako su primjerene okolnosti i adekvatni uvjeti rada nacionalnih institucija za ljudska prava jedno od mjerila vladavine prava u izvješćima Europske komisije, kao i cilj preporuka Komisije državama članicama. Tako je u četvrtom godišnjem izvješću o vladavini prava jedna od preporuka Republici Hrvatskoj da dodatno poboljša provedbu preporuka i sustavnije odgovara na zahtjeve pučke pravobraniteljice za informacijama.

Pravobraniteljica je usporedila situaciju s tijelima za jednakost, što je u Hrvatskoj također jedan od mandata naše institucije, podsjetivši kako uskoro na snagu stupaju dvije direktive koje će utvrđivati standarde za njihov rad. „Standardi na europskoj razini itekako su važni za poziciju neovisnih institucija u državama članicama“, naglasila je pravobraniteljica.

Ovo je posebno važno jer, kako su se složili sudionici ove međunarodne konferencije, godina koja je za nama donijela je na razini Europske unije nove izazove za zaštitu ljudskih prava i vladavine prava. „Ovi izazovi zahtijevaju još bližu razmjenu informacija i najboljih praksi i preko granica. Suradnja može osnažiti nacionalne institucije za ljudska prava da učinkovitije ispunjavaju svoju ulogu, udruživanjem svojih resursa, stručnosti i utjecaja,” rekla je u Ragna Fidjestøl, direktorica EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants), čijim je sredstvima projekt financiran.

Jedan od rezultata projekta je i zaključna izjava „Jačanje primjene Povelje Europske unije o temeljnim pravima: snažne i učinkovite nacionalne institucije za ljudska prava u EU“, koja Europskoj komisiji i državama članicama nudi prijedloge daljnjih koraka u tom smjeru. Izjavu možete pročitati ovdje (na hrvatskom jeziku) ili ovdje (ne engleskom jeziku).

Provodeći ovaj projekt, u Hrvatskoj smo organizirali cijeli niz aktivnosti:  edukacije o primjeni Povelje za savjetnike pučke pravobraniteljice, edukacije za državne službenike koji rade na fondovima EU i edukacije za organizacije civilnog društva. Između ostalog, organizirali smo i rasprave u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu o vladavini prava, s fokusom na različite aspekte posljednjeg Izvješća o vladavini prava Europske komisije za Republiku Hrvatsku.

Time smo pomogli ojačati kapacitete državnih službenika koji sudjeluju u pripremi javnih politika i korištenju fondova Europske unije. Ovu aktivnost sudionicima konferencije predstavila je zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić, pri čemu je navela kako je odaziv na edukacije bio izuzetno dobar, a sudionicima najkorisniji brojni primjeri iz prakse o primjeni Povelje.

Projekt je također potvrdio snagu suradnje i važnost otvorenog i kontinuiranog dijaloga o ljudskim pravima između nacionalnih dionika, predstavnika izvršne vlasti, nas kao nacionalne institucije za ljudska prava i civilnog društva. Tako je i ovom prilikom naša institucija djelovala kao most, odnosno onaj tko spaja različite aktere radi snažnije zaštite i promocije ljudskih prava i vladavine prava u Hrvatskoj.

U duhu te suradnje, na završnoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici državnih tijela i civilnog društva iz Hrvatske – Dragana Milunić Pakozdi iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Gordana Obradović Dragišić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Klaudija Kregar Orešković iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava Zagreb i Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Dan prije konferencije održana je i radionica o usklađenosti fondova EU s temeljnim pravima na kojoj je, uz dio već navedenih predstavnika iz Hrvatske, sudjelovala i Natalija Šimunović iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.