U kućanstva diljem Hrvatske i tijekom epidemije stiže zdravstveno ispravna voda, putem javnih vodoopskrbnih sustava, što znači da je ona iz slavine sigurna i nema potrebe koristiti flaširanu zbog straha od zaraze koronavirusom. No, ova dobra vijest, koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosi se na 86% građana, ali ne i one koji nemaju pristup javnoj vodoopskrbi, što je čest slučaj u ruralnim naseljima, posebice slabije naseljenima, siromašnima i u brdskim područjima.

Najveći rizik predstavljaju lokalni vodovodi jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a nerijetko i bez dezinfekcije, zbog čega može biti zdravstveno neispravna. Zato je pučka pravobraniteljica Lora Vidović pitala Ministarstvo zdravstva i HZJZ imaju li saznanja o mogućim lokacijama na kojima je utvrđena zdravstvena neispravnost vode za ljudsku potrošnju iz lokalnih vodovoda i što se zbog toga poduzima kako bi se preveniralo širenje epidemije.

Također je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda tražila informacije o tijeku reforme vodno komunalnog sektora i broju aktivnih lokalnih vodovoda, kao i o mjestima i cijeni opskrbe građana vodom iz autocisterni, kao zamjene za vodu iz nesigurnih izvora.

Na kraju, s obzirom da gotovo petina građana živi u riziku od siromaštva, a uzimajući u obzir važnost održavanja adekvatne higijene kao mjere opreza od zaraze koronavirusom, izuzetno je pozitivno što je u 2019. prihvaćena preporuka pravobraniteljice vezana uz obustavu vode zbog neplaćanja računa. Točnije, Zakonom o vodnim uslugama provedena je preporuka o propisivanju uvjeta i kriterija za obustavu/ograničenje isporuke vode i minimalnoj količini koja se ne može uskratiti, što je bilo nužno učiniti kako bi se zaštitilo zdravlje, ali i dostojanstvo građana lošijeg imovnog stanja.