Prema odluci Stožera civilne zaštite, korištenje javnog prometa dozvoljeno je samo putnicima s maskom na licu, a ako je u vozilu netko tko ju ne koristi, vozač ne smije krenuti. Ista mjera proširena je, između ostaloga, na stranke koje odlaze u ustanove i institucije te na kupce u prodavaonicama, a cilj joj je utjecati na sprečavanje širenja koronavirusa, zbog čega ju je iznimno važno poštivati.

No, ova mjera mogla bi značajno otežati ili onemogućiti pristup javnim uslugama svima koji si masku ne mogu priuštiti. Zato bi bilo potrebno da same ustanove i institucije ponude masku strankama u toj situaciji, kao i da ih jedinice lokalne samouprave osiguraju socijalno ugroženim građanima sa svog područja. Naime, ako su obavezne, maske bi građanima trebale biti i dostupne kako ne bi predstavljale prepreku u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, pogotovo najsiromašnijima – mnogi jedino pomoću javnog prometa mogu doći do svojih liječnika, socijalnih radnika ili drugih pružatelja javnih usluga, a brojni nemaju koga zamoliti da im ode u nabavku osnovnih namirnica.

Iako to nije bio slučaj od početka provođenja ove mjere u lipnju, pozitivno je što su od obaveze korištenja maski od sredine srpnja izuzete pojedine skupine građana, među kojima i oni s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti, koji od svog obiteljskog liječnika pribave potvrdu da ne moraju nositi masku. Naime, pritužitelji su nam isticali kako osobama u toj situaciji nošenje maski može čak i uzrokovati kontraindikacije, posebice u ljetnom razdoblju visokih temperatura, zbog čega im liječnici preporučuju da ih ne nose. Slični izuzeci uvedeni su i u drugim zemljama, pa maske u javnom prometu ne moraju nositi osobe s određenim zdravstvenim poteškoćama u, primjerice, Engleskoj, Irskoj ili Španjolskoj.

Korištenje maski u javnom prometu i drugim prostorima korisno je za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, o čemu govori Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, stoga je važno ponašati se odgovorno i pridržavati se mjera koje donosi Stožer civilne zaštite. No, pri njihovom planiranju i provedbi potrebno je odgovoriti na specifične potrebe određenih skupina građana, kao što je u slučaju obveze korištenja maski učinjeno za sve koji ju iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti.