Nakon što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Izvješću za 2017. upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava obavijestilo ju je kako će ispuniti njezinu preporuku i povećati broj ciljanih nadzora ovih ugovora.

Točnije, u programu rada Inspektorata rada za iduću godinu će se, kao posebno poglavlje, planirati nadzor zakonitosti primjene instituta rada na određeno vrijeme. To će se činiti ne samo u redovitim, već i ciljanim akcijskim nadzorima, u svim područni uredima Inspektorata, stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na upit pravobraniteljice o provedbi preporuka iz njezinog Izvješća za 2017., čiji je cilj snažnija zaštita ljudskih prava u Hrvatskoj.

Ministarstvo je još i ranije, u mišljenju Vlade na Izvješće, navelo kako će, također prema preporuci pravobraniteljice, preispitati postojeći zakonski okvir instituta rada na određeno vrijeme i s time povezanih prekršajnih odredbi, kako bi se smanjila mogućnost zlouporaba. No, unatoč toj najavi, do izmjena Zakona o radu još uvijek nije došlo, niti su one planirane za 2019. godinu, što je vidljivo iz prijedloga plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva.

Pravobraniteljica je u više navrata upozoravala na zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, problem koji se odnosi na javni i privatni sektor. No, kad su u pitanju prava iz radnog odnosa u privatnom sektoru, pravobraniteljica nema ovlasti postupati, već samo u slučajevima koji se odnose na diskriminaciju.

Prekomjerno sklapanje ovih ugovora kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, a svakako doprinosi i odluci da posao potraže u drugim zemljama. Stoga zabrinjava što i dalje ostaje neispunjena preporuka o potrebi preispitivanja Zakona o radu, dok je pozitivno što će se češće provoditi ciljani inspekcijski nadzori.