Agencija EU za temeljna prava (FRA) okupila je od 24. do 27. rujna 2018. više od 700 stručnjaka, umjetnika i organizacija civilnog društva iz područja ljudskih prava te predstavnika europskih institucija i međunarodnih organizacija, na Forumu o temeljnim pravima. Cilj je bio, u vremenu kada su društva diljem Europe polarizirana, a osjetne su i posljedice mjera štednje, razmijeniti ideje, znanje i iskustva u promicanju i zaštiti ljudskih prava.

Forum je otvorio direktor FRA Michale O’Flaherty, nakon kojeg se okupljenima video porukom obratio pokrovitelj događaja, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, dok je uvodni govor održala povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová. Video poruku je uputio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

 

Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća ENNHRI-ja Lora Vidović te njezina zamjenica i predsjedavajuća Equinet-a Tena Šimonović Einwalter govorile su na panelu o najranjivijim članovima društva, onima čiji se glas najčešće ni ne čuje. „Zato moramo biti prisutni među građanima, što se mi trudimo činiti terenskim radom diljem zemlje, medijskim aktivnostima, ali i suradnjom s organizacijama civilnog društva“, istaknula je pravobraniteljica Vidović, govoreći iz perspektive nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava. Zamjenica Šimonović Einwalter, govoreći iz perspektive tijela za jednakost, dodala je kako je upravo prisutnost institucija, njihova vidljivost i dostupnost ključ za davanje podrške žrtvama diskriminacije.

Tijekom Foruma također je predstavljena i publikacija „10 ključnih koraka za učinkovitu komunikaciju ljudskih prava“, namijenjena svima koji ih promiču. U njemu je kao jedan od primjera dobre prakse naveden i video Ureda pučke pravobraniteljice iz 2015., o izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj.

rsz panel3Na kraju trodnevnog događaja, predsjedavajuća Upravnog odbora FRA Sirpa Rautio naglasila je kako njegovo zatvaranje nije kraj, već početak rada na ciljevima o kojima se razgovaralo, dok se FRA obvezala, između ostalog, štititi uspostavljenu strukturu zaštite ljudskih prava u Europi, pružati podršku organizacijama civilnog društva, usmjeriti se na lokalni rad u gradovima i selima te na isto poticati i druge dionike te nastaviti djelovati kao most između EU, vlada, institucija i društva u ukazivanju na probleme iz područja ljudskih prava, posebice u kontekstu nadolazećih izbora za Europski parlament.

panel2

panel 5