U cilju boljeg upoznavanja s problemima stanovnika Virovitičko-podravske županije, pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima je 9. i 10. travnja obišla gradove Viroviticu i Slatinu te općine Gradina, Novu Bukovicu i Voćin.

Na uvodnom sastanku s predstavnicima organizacija civilnog društva, lokalnih akcijskih grupa i vijeća nacionalnih manjina razgovaralo se o aktivnostima ovih organizacija, poteškoćama na koje nailaze u svom radu, kao i problemima s kojima im se građani obraćaju. Nakon toga, pravobraniteljica i njeni suradnici sastali su se i predstavnicima Virovitičko-podravske županije i članovima županijske Koordinacije za ljudska prava te predstavnicima gradova Virovitice i Slatine te općina Gradina, Nova Bukovica i Voćin, kao i s predstavnicima Centara za socijalnu skrb u Virovitici i Slatini. U fokusu ovih sastanaka bili su izazovi s kojima se suočavaju korisnici sustava socijalne skrbi, ali i nedostatak uvjeta i podrške radu stručnjaka u Centrima.

– Cilj dolaska u Virovitičko-podravsku županiju je da saznamo s kojim su problemima građani suočeni u ostvarenju njihovih ljudskih prava. Naučili smo puno toga na osnovu čega nastavljamo zagovarati zakonska rješenja i projekte usmjerene na smanjivanje regionalne nejednakosti. Ujedno, ovim dolaskom smo građanima približili instituciju pučkog pravobranitelja, jer su dobili priliku neposredno nam podnijeti pritužbe. Naravno, na raspolaganju im stojimo i ubudućnosti – zaključila je pravobraniteljica.

twitter In Stream Wide VPŽ Map1

Na svim sastancima razgovaralo o razini zaštite prava stanovnika ove županije s posebnim naglaskom na dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga te ulozi gradova i općina u osiguravanju podrške za svoje građane. Kao jedan od ključnih problema s kojima su suočeni, prepoznat je nedostatak javnog prijevoza i prometna izoliranost, zbog kojih su im mnoge usluge nedostupne, a svakodnevni život otežan.

VT1V3