Problemi s dostupnošću javne vodoopskrbe i odvodnje te odvozom smeća, kao i osiguravanje socijalnih i zdravstvenih usluga, posebice starijim osobama, bile su glavne teme tijekom dvodnevnog terenskog rada pučke pravobraniteljice Lore Vidović i njezinih suradnika u Karlovačkoj županiji.

Obilazak je uključivao Karlovac, Vojnić, Krnjak, Rakovicu i Plaški, gdje je održan niz susreta i sastanaka s građanima, županom Damirom Jelićem, gradonačelnikom Damirom Mandićem, načelnicima, djelatnicima Centra za socijalnu skrb, organizacijama civilnog društva, LAG-ovima i predstavnicima nacionalnih manjina. Tijekom dva dana, savjetnici pravobraniteljice primali su i pritužbe građana, a najveći odaziv zabilježen je u Karlovcu. Na temelju pritužbi, ali i informacija o različitim problemima na koje su sugovornici upozorili na sastancima, pravobraniteljica će, kao i do sada nakon obilaska županija, otvoriti niz ispitnih postupaka.

Terenski rad jedan je od načina približavanja rada institucije pučkog pravobranitelja građanima, nadležnim tijelima i ostalim članovima lokalnih zajednica, ali i detaljnijeg upoznavanja s problemima građana na određenom području. Karlovačka županija deveta je u nizu koje je pravobraniteljica sa suradnicima posjetila, nakon Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Međimurske. Idući tjedan posjetit će Istarsku županiju.

  rsz mapiranje kŽ czss

 

 

 

Nejednak regionalni razvoj Hrvatske, s fokusom na ruralna područja, jedan je od problema na koji pravobraniteljica upozorava javnost, Sabor i nadležna tijela u godišnjim izvješćima. Poseban naglasak je pri tom na (ne)dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga, ali i javnog prijevoza, vodoopskrbe i odvodnje, o čemu je detaljno izvijestila i u Izvješću za 2017., koje je Sabor u lipnju podržao.

rsz mapiranje kŽ županija

rsz mapiranje kŽ karlovac