Procjene utjecaja na okoliš, provedbe mjera zaštite okoliša, negativni čimbenici okoliša koji utječu na zdravlje te položaj zainteresirane javnosti prema Arhuškoj konvenciji sve su češći razlozi zbog kojih se građani obraćaju Uredu pučke pravobraniteljice. Time ukazuju na potrebu stavljanja ovih tema u snažniji fokus javnosti, ne samo radi boljeg informiranja, već i poticanja rasprava među stručnjacima. Upravo s tom namjerom pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizira stručni skup pod nazivom „Pravo na zdrav život i uvjeti za zdrav okoliš“, koji će se održati u četvrtak, 9. lipnja 2016. u Kući Europe, od 10 do 14 sati.

Koliko je zaštita okoliša, prirode i zdravlja podređena gospodarskom rastu? Provodimo li održivi razvoj koji integrira ekološku, društvenu i gospodarsku dimenziju razvoja, kao što je predviđeno Planom za održivi razvoj 2030? Vodimo li brigu o zdravlju građana i osiguravamo li sve uvjete za daljnji razvoj zdravstvene ekologije, vodeći se Ustavnim određenjem prava na zdrav život i zdrav okoliš?

Dio je pitanja o kojima će govoriti pravobraniteljica Vidović, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Projektnog ureda u Hrvatskoj Programa Ujedinjenih naroda za razvoj te udruge Zelena akcija.

Stručni skup održat će se povodom UN-ovog Svjetskog dana okoliša, koji se od 1974. obilježava svakog 5. lipnja. UN ga naziva svojim najvažnijim danom u godini za podizanje svijesti o zaštiti okoliša i poticanja na akciju, a obilježava se u više od 100 zemalja svijeta.

Program stručnog skupa možete pronaći u privitku.