Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter 24. svibnja 2022. u Nagykanizsi se susrela s mađarskim povjerenikom za ljudska prava Akosom Kozmom. Tijekom sastanka organiziranog na poziv mađarskog povjerenika, razgovarali su o organizaciji, načinima rada i nadležnostima institucija kojima su na čelu, trenutnoj situaciji u Ukrajini i zaštiti izbjeglica iz te zemlje, kao i oblicima međunarodne suradnje u kojima institucije sudjeluju.

Kako su obje institucije višemandatne i sličnih nadležnosti koje uključuju ombudsmanski mandat, zatim onaj nacionalnog tijela za jednakost, Nacionalnog preventivnog mehanizma za prevenciju mučenja i zaštitu prijavitelja nepravilnosti, ovo je ujedno bila prilika za razmjenu iskustava. Najveće razlike, pak, uključuju nadležnosti vezane uz ravnopravnost spolova, zaštitu djece i osobe s invaliditetom koje su dio djelokruga mađarske institucije, dok su u Hrvatskoj one u području djelovanja posebnih pravobraniteljica, dok primjerice mađarski ombudsman ima posebni mandat zaštite interesa budućih generacija.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter mađarskom je kolegi detaljnije predstavila aktivnosti naše institucije koje predstavljaju primjere dobre prakse te ga upoznala i s aktualnostima poput nedavnih izmjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i njihovog utjecaja na naš mandat vanjskog tijela za zaštitu prijavitelja nepravilnosti, a predstavila je i rad na predmetima kroz suradnju službenika iz različitih službi kako bi se dobila višedimenzionalna slika vezana uz narušavanje prava građana i njihove zaštite.

Tijekom sastanka pravobraniteljica je s mađarskim kolegom razmijenila i informacije o postupanju s izbjeglim osobama iz Ukrajine, istaknuvši i naše preporuke Vladi, kao i redovito sudjelovanje na sastancima Operativne skupine MUP-a i Ravnateljstva Civilne zaštite i prijedloga zakonskih izmjena kojima bi se zaštita prava izbjeglih osoba dodatno unaprijedila.