Zamjenik pučke pravobraniteljice Saša Rajić i savjetnica Anica Tomšić Stojkovska sudjelovali su na radnom sastanku Mreže Nacionalnih preventivnih mehanizama (NPM) Jugoistočne Europe koji se 29. i 30. rujna 2021. godine održao u Budimpešti u organizaciji mađarskog NPM-a, koji ove godine ujedno i predsjedava Mrežom.

Na sastanku su predstavnici NPM-ova i udruga razmijenili iskustva i donijeli zaključke koji se odnose na posebne tehnike intervjuiranja ranjivih skupina, posebice djece, osobe s duševnim smetnjama, stranaca i nacionalnih manjina, kao i LGBT populacije.

Poštivanje načela povjerljivosti, razumljive jezične vještine, etička pitanja, sigurnost i dodatna jamstva koja štite od mogućeg stigmatiziranja posebice su važna tijekom razgovora s osobama koje pripadaju ranjivim skupinama koji su lišene slobode.

U razgovoru s osobama koje pripadaju ranjivim skupinama nužno je pokazati empatiju, razgovore obavljati na sigurnim lokacijama te kada je potrebno koristiti stručnjake i prevoditelje. Tijekom intervjuiranja važno je postavljati otvorena pitanja, razgovore voditi individualno ili u fokus grupama, ovisno o temama o kojima se razgovara. Ranjive skupine kao što su stranci, nacionalne manjine ili osobe s duševnim smetnjama mogu biti socijalno isključene, diskriminirane ili postati žrtve nasilja te je stoga potrebno raditi na razvoju posebnih metodologija i tehnike intervjuiranja.

Na sastanku je zaključeno da je pristup ranjivim skupinama pomoću posebnih tehnika intervjuiranja jedno od područja na koje se NPM-ovi trebaju fokusirati, kako bi se spriječila dodatna viktimizacija i  osobe zaštitile od mučenja i drugih ponižavajućih i neljudskih postupanja.

Dvodnevni sastanak je organiziran uz prisustvo predstavnika NPM-ova, no i uz mogućnost online sudjelovanja, a uz podršku OPCAT posebnog fonda. Osim članova Mreže Nacionalnih preventivnih mehanizama Jugoistočne Europe, na sastanku su sudjelovali i predstavnici međunarodnih institucija, mađarskih udruga i akademske zajednice.