Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sudjelovala je 26. studenog 2022. na jednom od najvećih događaja za mlade u Europi – „EYE Varaždin“. Događaj je okupio oko 600 mladih iz cijele Hrvatske i brojnih drugih zemalja, a omogućio im otvaranje brojnih tema i dijalog sa zastupnicima u Europskom parlamentu, stručnjacima iz različitih područja i aktivistima.

Sudjelujući u razgovorima o vladavini prava i demokraciji u Europi, pravobraniteljica je istaknula kako je kroz obrazovni sustav potrebno osigurati intenzivnije učenje u ljudskim pravima i vladavini prava, kao i podučavati kritičkom mišljenju i poticati ga, što je posebno važno u kontekstu lažnih informacija i dezinformacija. Naglasila je i potrebu da obrazovni sustav potiče mlade na aktivno uključivanje u zajednicu, kako kroz solidarnost i volontiranje, tako i kroz sudjelovanje u raspravama i donošenju različitih odluka, kako onih vezanih uz probleme s kojima se suočavaju, tako i o društvu općenito, za što je ključno da se njihov glas uistinu i čuje.

Na EYE Varaždinsu sudjelovali i hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Predrag Matić i Tonino Picula, slovenska europarlamentarka Irena Joveva, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Tik Toker Dario Marčac i mnogi drugi.

EYE Varaždin organizirali su Udruga mladih Varaždinski underground klub – V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin. Ovu priliku dobili su u konkurenciji 27 država članica, kao dio parlamentarnih inicijativa u sklopu Europske godine mladih, a događaj je suorganizirao i financirao Europski parlament. Partneri na projektu su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske s Gradom Varaždinom i Turističkom zajednicom Grada Varaždina.

EYE Varaždin bio je lokalna inačica European Youth Event-a ili Europskog događaja za mlade koji inače organizira Europski parlament svake dvije godine u Strasbourgu.