Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odlučilo je umirovljenicima omogućiti naknadno podnošenje zahtjeva za COVID-19 dodatkom, čime je i provelo preporuku pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.

Za ovo su rješenje javno apelirali i Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, a pravobraniteljica je preporuku dala nakon niza pritužbi građana koji, iako prema visini mirovine i ostalim uvjetima imaju pravo na njegovu isplatu, iz različitih razloga to pravo nisu ostvarili.

Pritužbe umirovljenika u ovoj situaciji pravobraniteljica je razmatrala kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj.

Uvođenje COVID-19 dodatka za umirovljenike je tzv. pozitivna mjera, usmjerena na najugroženije skupine umirovljenika s niskim mirovinama, no da bi ostvarila svoj cilj i puni učinak treba uvažavati specifične potrebe društvene skupine kojoj je namijenjena.

No, neki umirovljenici nisu bili u mogućnosti promptno reagirati na administrativne zahtjeve države zbog svog zdravstvenog stanja, neki i uslijed mjera koje su se provodile u cilju suzbijanja širenja zaraze. Dodatno, zbog nedostupnosti i/ili nepoznavanje digitalnih tehnologija, određeni broj umirovljenika ostao je bez ključnih informacija o tome kako, kome i u kojem roku postaviti zahtjev.

Ove okolnosti, kao i objektivno kratak rok za podnošenje zahtjeva i prikupljanje dokumentacije (posebno u slučaju kad se ona pribavlja i iz inozemstva), rezultiralo je većim brojem umirovljenika koji su ostali bez COVID-19 dodataka iako bi, s obzirom na visinu svojih mirovina, na njega imali pravo. Zato je pravobraniteljica dala preporuku Ministarstvu da im se naknadno omogući podnošenje zahtjeva pa je ovo produljenje roka stoga dobar iskorak koji pokazuje brigu za najranjivije u društvu.

Više o problemima starijih osoba, posebno onih vezanih uz siromaštvo, utjecaj potresa na njihova ljudska prava i život u ruralnim područjima, možete pronaći ovdje.