Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima će boraviti u Šibensko-kninskoj županiji od 13. do 16. studenog 2018., kako bi se detaljnije upoznala s problemima stanovnika na ovom području. Posjetit će Šibenik, Tisno, Kistanje, Kaprije, Civljane, Kijevo i Knin, gdje će se sastati s građanima, predstavnicima udruga, lokalnih akcijskih grupa, županom, gradonačelnicima i načelnicima, članovima županijske Koordinacije za ljudska prava, centara za socijalnu skrb i mjesnih odbora koji djeluju na otocima.

Također, svi koji smatraju da su im prekršena ljudska prava ili da su diskriminirani, o svom problemu moći će razgovarati sa savjetnicima pravobraniteljice u Šibeniku, Tisnom i Kninu.

Kršenje ljudskih prava odnosi se na postupanje tijela javne vlasti (nedostupnost javnih usluga, dugotrajnost postupanja i sl.), dok se o diskriminaciji može govoriti kada netko smatra da je u nepovoljnijem položaju zbog svoje osobne karakteristike – dobi, zdravstvenog stanja, nacionalne pripadnosti, vjere, imovnog stanja, obrazovanja i drugih.

Terenski rad jedan je od načina detaljnijeg upoznavanja s problemima građana, a Šibensko-kninska županija jedanaesta je koju će pravobraniteljica posjetiti. Na temelju tako prikupljenih informacija, nadležnim tijelima upućuje preporuke za podizanje kvalitete života građana, kroz snažniju zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije. Koliko su ti ciljevi važni za Šibensko-kninsku, govore i predviđanja demografa. Prema njima, upravo će u ovoj županiji, uz Karlovačku, Požeško-slavonsku, Ličko-senjsku i Sisačko-moslavačku, broj stanovnika do 2051. godine pasti za čak 40-60 posto. Nejednak regionalni razvoj Hrvatske zasigurno je jedan od uzroka takvih trendova. Na njega, s fokusom na ruralna područja, pravobraniteljica upozorava javnost, Sabor i nadležna tijela u godišnjim izvješćima. Poseban naglasak je pri tom na (ne)dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga, ali i javnog prijevoza, vodoopskrbe i odvodnje, o čemu je detaljno izvijestila i u Izvješću za 2017.

RASPORED PRIMANJA GRAĐANA*

Šibenik, utorak, 13. studenog 2018.

10.00 – 14.00 zgrada Šibensko-kninske županije (Trg Pavla Šubića I 2, 1. kat)

Tisno, srijeda 14. studenog 2018.

10.00 – 14.00 općinska vijećnica (Uska ulica 1, 1. kat)

Knin, petak 16. studenog 2018.

10.00 – 14.00 prostorije gradske uprave (Dr. Franje Tuđmana 2, ured 98)

*Radi zaštite privatnosti građana, nije predviđeno medijsko praćenje primanja pritužbi