Pučka pravobraniteljica Lora Vidović dostavila je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na nadležno postupanje sve informacije koje je prikupila o smrti Madine Hosseini, djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka na granici između Hrvatske i Srbije.

„Daljnje postupanje u ovom slučaju prelazilo bi okvire propisane Zakonom o pučkom pravobranitelju, a točno činjenično stanje može se utvrditi samo učinkovitim kriminalističkim istraživanjem i istragom“, navodi pravobraniteljica u dopisu, koji je dostavljen na znanje i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, te saborskim odborima za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Informacije koje je o tragičnom događaju dala majka Muslima Hosseini i one koje je dao MUP su kontradiktorne. U isto vrijeme, policija tvrdi da ne postoje sačuvane snimke termovizijskih kamera. Zato je nužno, primjerice, utvrditi kretanja i lokaciju policijskih službenika putem zapisa signala njihovih mobilnih uređaja, policijskog vozila putem GPS uređaja ili članova obitelji Hosseini putem njihovih mobilnih uređaja.

Uz informacije prikupljene o navedenom slučaju, pravobraniteljica je u dopisu detaljno navela podatke i zaključke do kojih je došla u ranijim predmetima. Oni ukazuju na osnovu sumnje da Ministarstvo unutarnjih poslova nije provelo učinkovitu istragu o navodima o postupanju prema iregularnim migrantima, zbog čega je potrebno utvrditi postoji li u njima elemenata kažnjivog djela, stoji u dopisu.

Cijeli dopis, iz kojeg su izuzeti osobni podaci, možete pronaći u privitku.

DORH – dostava podataka