Dana 8. rujna 2014. godine zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter te savjetnice pučke pravobraniteljice posjetile su bez prethodne najave Prihvatni centar Strmica u kojem su smještene osobe u statusu izbjeglica, povratnika i raseljenih osoba, o kojima se brinu UNHCR, udruga Hoću kući! Knin i Crveni križ Knin, a za rješavanje čijih statusa, smještaja i prava iz obnove i stambenog zbrinjavanja je u najvećoj mjeri nadležan Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Cilj posjeta bio je utvrditi točne okolnosti smještaja, njegove kvalitete, kao i drugih uvjeta života, a po mogućnosti kroz neposredan kontakt sa korisnicima doći do saznanja korisnih pri rješavanju njihovih pritužbi i problema. Uočeni su izraziti problemi vezani uz kvalitetu smještaja, koji nije uvjetan za dulji boravak, ali i prehrane i zadovoljavanja osnovnih životnih potreba korisnika. Osobito je zabrinjavajuće što neki korisnici u Prihvatnom centru borave od 1998. godine, kao i problemi vezani uz izuzetno sporo rješavanje pojedinih slučajeva sadašnjih 12 korisnika Prihvatnog centra. Problemi obuhvaćaju postupke prelokacije obnove u ratu oštećene obiteljske kuće te stambenog zbrinjavanja na području posebne državne skrbi, od kojih neki traju više od desetljeća.

O uočenim problemima pučka pravobraniteljica izvijestit će nadležne institucije sa dugoročnim ciljem poticanja njihovog što bržeg rješavanja, dok kratkoročni ciljevi obuhvaćaju poticanje izvođenje nužnih radova radi poboljšanja uvjeta boravka u Prihvatnom centru.