Pučka pravobraniteljica nastavlja pratiti stanje ljudskih prava na područjima koje su u svibnju prošle godine pogodile katastrofalne poplave, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Njezini savjetnici su u utorak 21.srpnja, po osmi put od katastrofe, obišli nastradala područja. Ovoga puta, dan su proveli sa stanovnicima Gunje i Rajevog Sela.

 

Cilj je bio provjeriti tijek obnove kuća na terenu, napredak rješavanja problema onih koji su u trenutku poplava bili podstanari te se nemaju kuda vratiti, kao i susreti s osobama koje su se obratile pučkoj pravobraniteljici zbog raznih prepreka u normalizaciji životnih uvjeta. Tako je između ostalih, konkretne savjete o daljnjim koracima dobila gospođa koja se pravobraniteljici pritužila na izvođača radova na svojoj kući, kao i gospodin kojeg nekoliko dana dijeli od useljenja u obnovljenu kuću, ali još uvijek u njoj nema namještaja.

 

          Kontejnersko naselje Rajevo Selo Pade

 

Rad na sličnim problemima dio je aktivnosti pučke pravobraniteljice od samog početka poplava prije više od godinu dana, od prvog posjeta ovom području. Nakon niza otvorenih predmeta i terenskih obilazaka, Hrvatskom saboru i široj javnosti početkom godine uputila je posebno Izvješće o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Situaciju će nastaviti i dalje pratiti te o svojim saznanjima informirati nadležna tijela i javnost.

Gunja tijek obnove