Teška požarna sezona koja je, nadamo se, za nama, još jednom je pokazala značajnu ulogu, požrtvovnost i motiviranost vatrogasnih snaga Republike Hrvatske, ali i građana, vojske, udruga i mnogih drugih, koji su zajedničkim snagama spriječili znatno teže posljedice požara koji je u srpnju u Splitu došao do kuća.

Nakon ovog požara, najavljena je analiza sustava vatrogastva, kojoj bi trebao doprinijeti i okrugli stol „Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?“, koji pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizira u Hrvatskom saboru u utorak, 26. rujna 2017. od 10:00 do 13:00 sati.

Sudjelovanje u ulozi uvodnih govornika do sada su potvrdili predstavnici Ministarstva obrane, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Grada Splita, Hrvatske vatrogasne zajednice te Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske. Dolazak su potvrdili i predstavnici drugih državnih tijela i institucija, vatrogasnih zajednica, regionalnih i lokalnih jedinica, udruga, te ostali na koje se odnosi područje vatrogastva i civilne zaštite.

Učinkovitost sustava vatrogastva i civilne zaštite neizmjerno je važna za poštivanje ljudskih prava, poput prava na zdravlje, život ili imovinskih prava koja požari, poplave i druge potencijalno rizične situacije mogu ugroziti. Temeljita analiza njihove povezanosti, kao i preporuke usmjerene na sve krizne situacije, nalaze se u Posebnom izvješću o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje je pravobraniteljica predala Hrvatskom saboru 2014. godine, stoga ono može biti i polazna točka za odgovor na pitanje što smo od tada naučili.