U organizaciji međunarodne Udruge za prevenciju mučena, 26. i 27. lipnja održan je u Ženevi Simpozij o ranjivosti i problemima djece lišene slobode na kojem su sudjelovali predstavnici Nacionalnih preventivnih mehanizama Hrvatske, Španjolske, Ukrajine, Češke, Velike Britanije, Francuske, Argentine, Urugvaja, Brazila, Hondurasa, Novog Zelanda i Maldiva te predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom od mučenja.

Tijekom prvog dana Simpozija održane su uvodne prezentacije nakon kojih je u fokusu bila tema djece lišene slobode. Ukazano je na situacije u kojima disciplinske mjere i mjere sigurnosti nisu prikladne za djecu lišenu slobode te narušavaju njihovo dostojanstvo. Posebno su naglašeni rizici vezani za život djece u ustanovama u kojima su smještena. Većina predstavnika NPM-a iz različitih zemalja istaknula je da u takvim ustanovama nedostaju sadržaji i aktivnosti kao što su obrazovanje, rekreacija, sport, kontakt s obitelji i zajednicom, što posljedično uzrokuje povećanu agresiju. Respravljalo se i o položaju i pravima ranjivih skupina djece kao što su djeca s duševnim smetnjama.

Drugi dan razmijenjena su iskustva o izazovima s kojima se predstavnici NPM-a susreću u radu, uz kratku prezentaciju svih predstavnika država te su raspravljeni načini komunikacije s institucijama, nadležnim tijelima, medijima i drugim relevantnim akterima.