Tijekom 2019. sudjelovali smo na brojnim međunarodnim događajima u okviru Mreže NPM-ova jugoistočne Europe, EU NPM Foruma, ENNHRI-ja, IPCAN Mreže, kao i po pozivu partnerskih NPM- a ili međunarodnih organizacija. Aktivno smo surađivali i sa SPT-om i CPT-om te smo povodom 30. obljetnice CPT-ja sudjelovali na konferenciji posvećenoj primjeni zaštitnih mehanizama tijekom policijskog zadržavanja.

Od 2019. predsjedavamo ENNHRI-jevom Radnom skupinom za azil i migracije, unutar koje je u Zagrebu bio održan sastanak za jačanje kapaciteta u komunikaciji ljudskih prava, a u Madridu je započet rad na projektu o promicanju i zaštiti prava migranata na granici. Sudjelovali smo i na Konferenciji VE u Sarajevu o glavnim izazovima i primjerima dobre prakse u području migracija i azila. Doprinos smo dali i na sastancima Mreže NPM-ova jugoistočne Europe posvećenih zaštiti osoba od eventualnog kažnjavanja zbog suradnje s NPM-om te posebnim potrebama maloljetnika u detenciji. U Skopju smo u listopadu  2019. izabrani za predsjedavajuće ovom Mrežom u 2020.

Tijekom 2019. održan je i sastanak sa Stručnom skupinom za suzbijanje trgovanja ljudima (GRETA), sudjelovali smo u radu međunarodne konferencije o suzbijanju nezakonitog postupanja policije u Budvi, a na međunarodnoj konferenciji u Tunisu prezentirali smo iskustva klasifikacije zatvorenika prema specifičnim potrebama u zatvorskom sustavu. Osim toga, održali smo predavanje na Ljetnoj školi ljudskih prava Pravnog fakulteta u Rijeci, o zaštiti prava osoba koje su iregularno ušle u RH.

Posebnu pažnju u 2019. posvetili smo i pravima osoba s duševnim smetnjama te smo u Zagrebu organizirali okrugli stol pod nazivom „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“, o izazovima u zaštiti prava pacijenata s duševnim smetnjama prilikom njihove hospitalizacije. Također, u studijskom posjetu slovenskom ombudsmanu razmijenili smo iskustva i primjere dobre prakse u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama. Obilježili smo Svjetski dan duševnog zdravlja, Dan osoba s duševnim smetnjama, kao i Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja, objavljivanjem sadržaja na  www.ombudsman.hr

 

Cijelo Izvješće pučke pravobraniteljice za 2019. pronađite ovdje, a više informacija o povezanim temama o kojima u njemu pišemo pronađite klikom na neku od poveznica niže.

Međunarodna suradnja

Suradnja s dionicima