U Zagrebu je 11. i 12. rujna 2023. godine održana Druga međunarodna konferencija o genocidu nad Romima, fokusirana na suzbijanje negiranja i iskrivljavanja podataka o genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Konferenciju je organiziralo hrvatsko predsjedavanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara.

Zatvarajući konferenciju, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter pozdravila je njezino održavanje i predanost svih sudionika u radu na ovoj još uvijek nedovoljno istraženoj i uvelike zanemarenoj temi. Pravobraniteljica je naglasila važnost razgovora i podizanja svijesti o ovoj temi, koja je pitanje kulture sjećanja, ali je i povezana sa predrasudama i diskriminacijom s kojom se Romi i danas suočavaju, kako u Hrvatskoj, tako i u brojnim drugim zemljama Europe.

Sudionici konferencije složili su se kako je, nažalost, genocid nad Romima često negiran ili prešućivan, čak i u akademskim krugovima. Istaknuli su važnost rada s osobama zaposlenima u obrazovnom sustavu, koje je potrebno pripremiti za poučavanje o ovoj temi, uključujući i osiguravanjem kvalitetnih obrazovnih materijala. IHRA u tom smjeru i djeluje pa su tako u pripremi smjernice za obrazovanje o genocidu nad Romima.

Veliki problem je i nedostatak podataka, dokumentacije i istraživanja o genocidu nad Romima, što nastavlja otežavati podizanje svijesti, očuvanju sjećanja i odavanju počasti žrtvama. Nažalost, ovakvo stanje pomaže daljnjem neprikladnom odnosu prema svemu kroz što su Romi prošli tijekom Drugog svjetskog rata.Fotografija Roma koji je preživio logor NDH

Na konferenciji je posebno istaknut i rad Memorijalnog centra Uštica, mjesta koji je bio koncentracijskog logora Jasenovac i na kojem je ubijeno najmanje 16.173 Roma tijekom Nezavisne države Hrvatske. Njega danas posjećuju učenici, uključujući i pripadnici romske nacionalne manjine, no, kako je istaknuto, broj tih posjeta trebalo bi u budućnosti i povećati. Izlaganje o Romima u Jasenovcu i Uštici

Dio konferencije bio je posvećene i važnosti jezika koji se koristi kad se govori o Romima i genocidu koji je nad njima proveden, pri čemu se u Hrvatskoj koristi pojam Samudaripen.

Više o radu IHRA-e, koja obuhvaća 35 zemalja svijeta, možete pronaći ovdje, a više o hrvatskom predsjedanju IHRA-om možete pronaći ovdje.