Neovisna tijela za suzbijanje diskriminacije (tzv. tijela za jednakost) iz cijele Europe sastala su se 27. rujna 2022. na izvanrednoj godišnjoj skupštini Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) kako bi usvojila Plan rada za 2022. godinu. Skupštinu je vodila pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, koja predsjedava Izvršnim odborom Equineta.

Planom Equinet nastavlja promicati jednakost stručnim doprinosom ovoj temi na europskoj i međunarodnoj razini, s posebnim fokusom na Europsku uniju i države članice EU, te sadrži niz aktivnosti kojima se jačaju znanja i vještine unutar tijela za jednakost diljem Europe.

Važan dio rada bit će i daljnje davanje podrške u razumijevanju, implementaciji i nadzoru poštivanja europskih standarda za tijela za jednakost, kako na EU, tako i na razini zemalja članica, posebice s obzirom na najavljeno donošenje novih europskih direktiva na ovom području. Plan predviđa i niz aktivnosti oko tema na kojima će Equinet raditi tijekom 2022., kao što su oporavak i izgradnja pravednije Europe nakon pandemije COVID-19, rodno utemeljeno nasilje, primjena Direktive o boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, dobna diskriminacija starijih osoba, prava duginih obitelji, antisemitizam, diskriminacija Muslimana, umjetna inteligencija, klimatske promjene, transparentnost plaća, EU fondovi, prikupljanje podataka, sankcije u slučajevima diskriminacije, pozitivne mjere, Europski stup socijalnih prava, jača uporaba Povelje o temeljnim pravima EU  i druge.

Tijela za jednakost imaju ključnu ulogu u savjetovanju vlada, nadležnih tijela, privatnog sektora i opće javnosti u pogledu jednakosti i zabrane diskriminacije. Pandemija bolesti COVID-19 dodatno je istaknula potrebu da ove institucije budu snažne i neovisne, jer samo takve mogu učinkovito štititi i promicati jednakost i suzbijati diskriminaciju. Ovo se posebno odnosi na mjere oporavka od velikih izazova koji su utjecali na živote stotina milijuna ljudi u Europi posljednje dvije godine.

Equinet okuplja 47 tijela za jednakost iz 37 zemalja Europe. Njime upravlja Izvršni odbor kojim od 2017., sada u drugom mandatu, predsjeda pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Više o radu ove mreže možete doznati u našim ranijim novostima ili na web stranici Equinet-a.