Kao središnje tijelo suzbijanja diskriminacije u Hrvatskoj, pučka pravobraniteljica nedavno je predstavila rezultate najnovijeg istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i njezinim pojavnim oblicima.

S ciljem boljeg upoznavanja građana što je diskriminacija, kako ju prepoznati i od nje se zaštititi, čime se doprinosi i aktivnijem suzbijanju nejednakosti širom svijeta, 1. ožujka obilježava se Dan nulte tolerancije na diskriminaciju.

Njime se podsjeća na zabranu diskriminacije te jednakost svake osobe u pravima i dostojanstvu bez obzira na neku osobnu karakteristiku, primjerice, rasno ili etničko porijeklo, dob, spol, invaliditet, vjeru, nacionalno podrijetlo, političko uvjerenje, spolnu orijentaciju, imovno stanje ili drugu osnovu, u RH propisanu Ustavom, europskim i međunarodnim pravom te Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Rezultati istraživanja o diskriminaciji provedenog krajem 2022., četvrtog po redu nakon onih iz 2009., 2012. i 2016. godine, pokazuju da je najviše hrvatskih građana do sada reklo da su bili izloženi diskriminaciji, njih 28 posto. To može značiti da su je građani svjesniji i da je sve više prepoznaju, jer ih njih 8 od 10 smatra da se radi o društvenom problemu, ali i da je u našem društvu zaista više diskriminacije. Pri tome, nažalost, čak 60 posto onih koji su joj bili izloženi zbog toga nije poduzelo ništa, najviše zbog toga što sumnjaju da bi se nešto stvarno i promijenilo.

Stoga je važno aktivno se boriti protiv diskriminacije, na različite načine, kako bi do promjena uistinu i došlo.

Jedan od primjera podizanja javne svijesti o ovoj temi je i Međunarodni umjetnički natječaj za manjinske umjetnike koji traje od 1. ožujka do 15. svibnja. Tijekom tog razdoblja umjetnici mogu sudjelovati slanjem svojih radova vezanih uz intersekcionalnost i intersekcionalne oblike diskriminacije, što je tema ovogodišnjeg izdanja, drugog po redu. Najbolji radovi bit će predstavljeni na hibridnom događanju u studenom u Ženevi, a više informacija o samom natječaju možete pronaći ovdje.

Cjelokupne rezultate istraživanja o diskriminaciji možete pronaći ovdje.

Vodič za prepoznavanje diskriminacije možete pronaći ovdje.