Biro Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) sastao se od 1. do 3. studenog 2017. u San Joseu u Kostarici, kako bi procijenio napredak postignut u okviru sadašnjeg strateškog plana (2017-2019), ali i raspravio buduće aktivnosti.

Tako su kao prioritete u radu za 2018. postavili osam područja: konflikte i postkonflikte; sužavanje demokratskog prostora i zaštitnike ljudskih prava; ljudska prava u poslovnom sektoru; suzbijanje diskriminacije na temelju spola; prava osoba starije životne dobi; prava osoba s invaliditetom; izbjeglice, migrante i raseljene osobe; te ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs).

Također su analizirali alarmirajuće trendove u svim dijelovima svijeta, uključujući odmazdu, prijetnje i zastrašivanja zaštitnika ljudskih prava, ali i nacionalnih institucija za ljudska prava, koje su u nepovoljnom položaju zbog pozivanja vlada na odgovornost za preuzete međunarodne obveze zaštite ljudskih prava, što je zakonom definirana obveza ovih institucija.

U radu Biroa sudjelovala je pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović. Najavila je i godišnje okupljanje članica ENNHRI-ja, koje će se održati 29. studenoga, a pridružit će im se i brojni drugi međunarodni akteri s područja ljudskih prava, kako bi zajednički razmotrili konkretne korake za razvoj strateškog i institucionaliziranog angažmana između nacionalnih institucija za ljudska prava i EU.

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici nacionalnih institucija za ljudska prava iz raznih dijelova svijeta, uključujući Australiju, Čile, Kostariku, Hrvatsku, Ekvador, Egipat, Finsku, Gruziju, Njemačku, Indiju, Meksiko, Mongoliju i Togo, kao i Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Kao promatrač, sastanku je prisustvovala Arapska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava.

Sastanak je organizirao Ured pučkog pravobranitelja Kostarike, čija je čelnica Monserrat Solan Carboni ujedno i tajnica Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava.