Na današnji dan, koji se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja, još jednom imamo priliku odati počast svim žrtvama mučenja i njihovim obiteljima.

 Pučka pravobraniteljica, koja sukladno Zakonu o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, obavlja poslove Nacionalnog preventivnog mehanizma, ovim se putem uključuje u globalnu kampanju koja je ove godine usmjerena na borbu protiv nekažnjavanja mučenja.

Uvažavajući činjenicu da mučenje predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava, i ovim putem želimo naglasiti nužnost provođenja učinkovite istrage o svim navodima o mučenju i drugim okrutnim, neljudskim ili ponižavajućim postupcima ili kažnjavanjima. Važnost ukazivanja na nužnost provođenja učinkovite istrage i uključivanje u borbu protiv nekažnjavanja proizlazi iz činjenice da je Europski sud za ljudska prava, u nekoliko predmeta protiv Republike Hrvatske, utvrdio povredu postupovnog aspekta čl. 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Zabrana mučenja) radi neprovođenja odgovarajuće istrage o navodima o zlostavljanju.

Tijekom 2013. godine, obavljajući poslove sukladno ovlastima Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakonu o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, nismo utvrdili postupanja koja predstavljaju mučenje. Međutim, činjenica da smo utvrdili povrede prava osoba lišenih slobode te postupanja koja mogu predstavljati neljudsko ili ponižavajuće postupanje svakako je dodatni razlog uključivanja u globalnu kampanju borbe protiv nekažnjavanja.

U cilju jačanja zaštite prava osoba lišenih slobode u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa inicirali smo izmjene Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, koje će, uvjereni smo, u velikoj mjeri, doprinijeti porastu učinkovitosti obavljanja poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma te pridonijeti svođenju mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja na najmanju moguću mjeru.