Diljem zemlje 18. studenog obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u spomen hrvatskim braniteljima poginulim u višemjesečnoj obrani grada, kao i civilnim žrtvama. Prema podatcima Opće bolnice Vukovar, do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović priključila se Koloni sjećanja, a dan ranije u ime institucije položen je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

“Vukovar svake godine na jedan dan, na obljetnicu pada grada heroja, postaje neslužbeno središte Hrvatske, barem prema pažnji koja mu je tada usmjerena. No, problemi i potrebe Vukovaraca, kao i njihovi uspjesi, tu su 365 dana u godini”, istaknula je pravobraniteljica Vidović u specijalnom izdanju Večernjeg lista. Navela je i s kojim problemima u ostvarivanju ljudskih prava joj se Vukovarci najčešće obraćaju, kao i što je potrebno učiniti kako bi se podigla kvaliteta života u tom gradu i spriječilo daljnje iseljavanje. Više doznajte ovdje.

Danas se također obilježava 26. godišnjica masakra u Škabrnji, u kojemu je 18. studenoga 1991. poginulo 86 civila i branitelja.

 

Izvor: Hina/UPP