Agencija Europske unije za temeljna prava (Fundamental Rights Agency – FRA) objavila je godišnje Izvješće za 2014. godinu, u kojem donosi detaljan pregled stanja temeljnih prava u zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatskoj, ističući postignuća, ali i brojne izazove uočene u protekloj godini.

Kao i posljednjih godina, FRA upozorava na visoke razine siromaštva i socijalne isključenosti djece, ističući kako njihovi podaci govore o brojci od 26 milijuna djece diljem EU, koja su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

FRA ocjenjuje kako diljem EU postoji visoka razina diskriminacije, ponajviše na području zapošljavanja. Posebnu pažnju svratili su na informacije o diskriminaciji pripadnika manjinskih etničkih grupa, uključujući migrante i izbjeglice, i to pri zapošljavanju, obrazovanju te korištenju zdravstvenih usluga. Kao značajan problem ističu neprijavljivanje slučajeva diskriminacije, navodeći kako im terenska istraživanja pokazuju da je diskriminacija daleko prisutnija nego što je to vidljivo iz službene evidencije. Također, upozoravaju na prisutnost govora mržnje diljem EU, posebice na Internetu.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta nalazi više od 50 milijuna izbjeglica, podsjeća FRA, te daje niz preporuka zemljama članicama, u cilju osiguravanja poštivanja temeljnih prava. Pri tome navode Hrvatsku kao jednu od zemalja u kojima su zabilježeni pozitivni primjeri. Ističu kako je službenicima u Hrvatskoj, koji rade s imigrantima, osigurana posebna edukacija, a navode i kako učenici unutar obrazovnog sustava uče o različitosti i interkulturalizmu.

FRA ističe i potrebu za boljom zaštitom žrtava kriminala, s naglaskom na bolje pružanje specijalizirane podrške. Navode kako je u mnogim zemljama nužno policijske službenike i djelatnike pravosudnog sustava educirati kako bi, stvaranjem povjerenja, mogli pružiti potrebnu podršku žrtvama tijekom kriminalnog postupka.

U osvrtu na sigurnost podataka, pozdravljena je objava godišnjeg izvješću o radu Sigurnosno obavještajne agencije, čime je SOA prvi put otvorila svoj rad javnosti, ističe FRA.

Informacije koje o stanju temeljnih prava objavljuje FRA svake godine, važan su alat institucija Europske unije i država članica u nadgledanju implementacije europskih zakona. Agenciju je 2007. osnovala EU, a osnovna joj je zadaća pružati neovisne, na dokazima utemeljene savjete o temeljnim pravima. Podaci za Hrvatsku prvi su put uvršteni u godišnje izvješće prošle godine, nakon ulaska Hrvatske u EU.