2. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (romski Porajmos ili Samudaripen) u sjećanje na 2. 8.1944. godine, kada je u jednoj noći u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Romi su bili zatočeni i sustavno ubijani u logorima nacističke Njemačke, kao i u logorima zemalja nacističkih saveznika. U znak sjećanja na jedan od najstrašnijih genocida, diljem Europe na današnji se dan održavaju u komemoracije, a obilježavanje tog datuma podržalo je i Vijeće Europe. Središnje obilježavanje u Hrvatskoj održava se na romskom groblju Uštica u Spomen području Jasenovac.

Na taj se datum prisjećamo tisuća Roma ubijenih u koncentracijskom logoru Jasenovac za vrijeme ustaškoga režima. Dosad je evidentirano 16.173 Roma ubijenih u Jasenovcu, od kojih je 5.608 djece, a najveći broj Roma je ubijen u ljeto 1942. godine. Iz podataka s popisa stanovništva nakon 1945. godine, romska je zajednica u Hrvatskoj u tom periodu povijesti doslovce desetkovana.

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećnja na žrtve Holokausta, sudjeluju predstavnici Roma iz Hrvatske i susjednih zemalja, najviših državnih institucija, veleposlanstava, vjerskih zajednica, romskih nevladnih organizacija, organizacija za ljudska prava, udruga antifašista te jedinica lokalne i područne samouprave.