Sudionicima Opće skupštine obratila se i ukrajinska povjerenica za ljudska prava Lyudmyla Denisova

Predstavnici više od 45 nacionalnih institucija za ljudska prava iz Europe sudjelovali su na prvoj ovogodišnjoj Općoj skupštini Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) koja se 31. ožujka 2022. održala u virtualnom obliku.

Opća skupština bila je posvećena migracijama i međunarodnoj solidarnosti nakon početka rata u Ukrajini, koji je u mjesec dana u izbjeglištvo potjerao više od 4 milijuna ljudi, kao i mogućnostima pružanja podrške ukrajinskoj povjerenici za ljudska prava.

Cilj rasprave bio je podijeliti informacije o ključnim izazovima vezanih za ljudska prava nakon početka rata, uključujući i potrebe povjerenice za ljudska prava Ukrajine za podrškom, o radu članova ENNHRI-ja usmjerenog u podršku izbjeglicama i kolegama koji i dalje rade u Ukrajini, kao i o mogućnostima daljnjih aktivnosti ENNHRI-ja u ovom kontekstu.

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Lyudmyla Denisova izvijestila je okupljene o kršenjima ljudskih prava u Ukrajini od početka rata i o uvjetima u kojima institucija djeluje u ratnim uvjetima. Također je zahvalila nacionalnim institucijama za ljudska prava i ENNHRI-ju na podršci u teškim vremenima.

Tena Šimonović Einwalter, ENNHRI Opća skupština ožujak 2022.Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter potvrdila je podršku i u ime naše institucije, a istaknula je i usku suradnju s nadležnim tijelima u Hrvatskoj vezano za pomoć i prihvat izbjeglica i ostvarenje njihovih prava. Naglasila je i kako će rad ukrajinske institucije biti posebno važan za prikupljanje podataka o kršenjima ljudskih prava, koji će biti ključni za pravne procese u budućnosti. Okupljenima se obratila i čelnica nacionalne institucije za ljudska prava Ruske Federacije Tatiana Moskalkova.

Prvom ovogodišnjom Općom skupštinom ENNHRI-ja ujedno je završio naš mandat u Upravnom odboru, a započeo mandat novog vodstva – predsjedavajuće Sirpe Rautio, čelnice Finskog centra za ljudska prava, i članova Odbora kojeg čine predstavnici nacionalnih institucija za ljudska prava iz Albanije, Njemačke, Poljske, Bugarske i Norveške.