Konferencijom Zaštita ljudskih prava i vladavine prava 30. studenog 2022. obilježili smo 30 godina institucije pučkog pravobranitelja.

Podršku našem radu su tom prilikom putem video poruka izrazili visoki europski dužnosnici i suradnici naše institucije iz europskih i međunarodnih krugova – potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović, direktor Agencija za temeljna prava (FRA) Michael O’Flaherty, predsjednik Međunarodnog instituta ombudsmana (IOI) Chris Field, predsjedavajuća Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Sirpa Rautio i kodirektorica Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) Anne Gaspard.

Sudionici konferencije su video poruku imali priliku čuti nakon uvodnih govora koje su, otvarajući konferenciju, održali pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Video poruku možete pogledati ovdje:

Nakon podrške iz  međunarodnih krugova, konferencija je nastavljena panelima u kojima je fokus bio na problemima građana danas i izazovima koji nas očekuju u budućnosti.

Panel usmjeren na izazove s kojima se ljudi danas suočavaju u ostvarivanju ljudskih prava, pet različitih osoba govorilo je o svojim vlastitim iskustvima, a panel je moderirala zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić.

Rosa Oršuš govorila o predrasudama i poteškoćama kod zapošljavanja s kojima se suočava kao mlada osoba, mlada žena i to mlada Romkinja. Semih Adıgüzel s okupljenima je podijelio svoja iskustva vezana uz međunarodnu zaštitu, koja mu je u hrvatskoj odobrena, dok je Slavica Marčeta iz udruge ADRA Hrvatska opisala život u ruralnim područjima, s naglaskom na poteškoće u Sisačko-moslavačkoj županiji povezanih s potresom. O zaštiti okoliša govorio je Ruđer Novak iz inicijative Čisto podzemlje, dok je Tihana Rubić govorila o iskustvima sa skrbi za starije osobe.

Posljednji panel bio je posvećen budućnosti, a moderirala ga je zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja.

U panelu su svoja stajališta i iskustva iznijeli sudac Ustavnog suda Goran Selanec, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Koprić, bivša sutkinja i potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković, novinarka Đurđica Klancir i programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel. U panelu je istaknuto kako je budućnost vladavine prava i ljudskih prava neizvjesna, dok je neupitna važnost snažnih neovisnih institucija, utvrđivanja odgovornosti u slučajevima kršenja ljudskih prava i uspostavljanja dijaloga s građanima i organizacijama civilnog društva kao njihovim predstavnicima. Poseban naglasak stavljen je i na obrazovanje za ljudska prava.

 

Više o konferenciji doznajte ovdje, a o povijesti naše institucije ovdje.

Što točno radimo (podjela mandata, aktivnosti i dr.) doznajte ovdje.