„Jednakost treba biti u središtu odgovora na krizu koju je uzrokovala pandemija COVID-19, što bi koristilo svima, a upravo tijela za jednakost mogu pomoći da se to uistinu i dogodi“, poručila je zamjenica pučke pravobraniteljice i predsjedavajuća Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) Tena Šimonović Einwalter na online panelu „Obećavajuće prakse za očuvanje jednakosti i zaštita od diskriminacije i mržnje tijekom pandemije COVID-19 “. Panel su organizirali Upravni odbor Vijeća Europe za borbu protiv diskriminacije, raznolikost i inkluziju (CDADI) i Stalno predstavništvo Njemačke pri Vijeću Europe 10. ožujka 2021., u sklopu Regionalnog foruma za održivi razvoj Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

Osim izravnog rada sa žrtvama diskriminacije, što uključuje primanje pritužbi, davanje preporuka i poduzimanje vlastitih inicijativa radi rješavanja problema poput govora mržnje ili zapreka u pristupu uslugama, tijela za jednakost dala su veliki doprinos i davanjem preporuka zakonodavcima vezanim uz nedostupnost informacija različitim skupinama ili nasilje u obitelji. Isto su činila i zagovaranjem usmjerenosti na uključivost i jednakost pri odgovoru na pandemiju te upozoravanjem na stigmatizaciju i utjecaj krize na ranjive skupine, istaknula je Šimonović Einwalter.

Navela je i kako je utjecaj pandemije na jednakost u Europi vidljiv u Equinet-ovoj bazi podataka, koja donosi i podatke tijela za jednakost iz 28 zemalja o njihovim aktivnostima vezanima uz ovu krizu. Prošle godine Equinet je objavio i “Preporuku za poštenu i ravnopravnu Europu – obnova naših društava nakon COVID-19″ u kojoj se nalaze konkretni koraci za obnovu društava. „Preporuka ističe naše uvjerenje da nam pandemija pruža jedinstvenu priliku, ali ujedno i imperativ, da obnovimo Europu i naša društva na pošten i jednak način, vodeći računa da nikoga ne ostavljamo dok idemo naprijed“, zaključila je Šimonović Einwalter.

Više o aktivnostima naše institucije tijekom pandemije, uključujući i kao središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj, možete pronaći u izdvojenoj temi Koronavirus na našoj web stranici i u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020.