Kao nastavak naših aktivnosti u zaštiti i promicanju ljudskih prava u kontekstu posljedica potresa, u više smo navrata tijekom posljednjih tjedana boravili u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Petrinja, rujan 2022

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sa suradnicima susrela se 13. rujna 2022. s predstavnicima građanske inicijative Petrinjsko proljeće te su obišli u potresu porušene dijelove Petrinje. Sastanak je bio prilika za razmjenu informacija, kao i identificiranje izazova vezanih uz obnovu i jačanje zaštite ljudskih prava stradalnika.

Ubrzo nakon toga, 22. rujna, savjetnici pučke pravobraniteljice posjetili su kontejnersko naselje Sajmište u Petrinji, gdje prikupljali informacije o problemima s kojima se susreću stradalnici potresa, čiji domovi još uvijek nisu obnovljeni, zbog čega i dalje žive u kontejnerima.

Petrinja rujan 2022

Kao institucija smo sudjelovali i na prvom „Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje“ u Petrinji, gdje smo zaprimali pritužbe građana i upoznavali ih s našim radom.

Na istom događaju je zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić sudjelovala u javnoj raspravi o perspektivama obnove i revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, o čemu smo i ranije podizali svijest javnosti, kako kod donošenja javnih politika, tako i putem godišnjih izvješća koja podnosimo Hrvatskom saboru.Tatjana Vlašić, zamjenica pravobraniteljice (2)

 

Sajam su partnerski organizirali Zaklada SOLIDARNA, Srpsko narodno vijeće, Udruga IKS, Regionalna Zaklada ZAMAH i ACT Grupa, uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i Turističke zajednice Grada Petrinje, kao i financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda Europskog parlamenta i Fonda 5.5 i partnera.

Više o utjecaju potresa na ljudska prava možete doznati u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021.

Dio naših aktivnosti vezanih uz potres pronađite ovdje.