UN-ov Pododbor za sprječavanje mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (SPT) od 2. do 8. srpnja 2023. godine prvi put posjetio je Hrvatsku kako bi procijenio postupanje s osobama lišenim slobode i uspostavljene mjere zaštite od mučenja i zlostavljanja.

SPT je posjetio različita mjesta lišavanja slobode, uključujući zatvore, kaznionice, policijske postaje i migracijske centre te domove socijalne skrbi. Delegacija SPT-a je preliminarno navela kako je Hrvatska napredovala u nastojanjima da poboljša uvjete u detencijskim i zatvorskim ustanovama u državi, ali i kako je potrebno učiniti još više, osobito za smanjenje prenapučenosti i negativnog učinka koje ona ima na osobe lišene slobode.

Na prenapučenost upozorava i pučka pravobraniteljica u godišnjim izvješćima, kao ključni problem koji je povezan s brojnim drugim poteškoćama u zatvorskom sustavu. Tako je u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu istaknula da je prenapučenost  u 2022. godini dodatno porasla, pri čemu je u Zatvoru u Osijeku iznosila čak 205%, dok je u Zatvoru u Zagrebu bila najveća od 2015. godine.

SPT se tijekom posjeta Hrvatskoj sastao s pučkom pravobraniteljicom Tenom Šimonović Einwalter koja je  delegaciju upoznala s radom institucije u sklopu mandata Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM). Zamjenik pravobraniteljice Saša Rajić te savjetnici pravobraniteljice koji obavljaju poslove NPM-a delegaciji su predstavili metodologiju obilazaka, načine intervjuiranja osoba lišenih slobode i suradnju s ekspertima.

Delegacija SPT-a je zajedno sa predstavnicima NPM-a posjetila zatvor i graničnu policijsku postaju te razmijenila iskustva vezano za metodologiju preventivnih obilazaka i značaj implementacije preporuka koje se odnose na postupanje prema osobama lišenim slobode.

U izjavi za medije SPT je istaknuo: „Kako bi sustav prevencije učinkovito funkcionirao, neophodno je da se relevantne institucije angažiraju u provođenju preporuka NPM-a i uzmu u obzir njihove nalaze“. Ovo je još jedan snažan izraz podrške radu pučke pravobraniteljice kao neovisne institucije, nakon što je i Europska komisija učinila isto u svom Izvješću o vladavini prava.

Republika Hrvatska ratificirala je OPCAT 5. travnja 2005. godine te se time obvezala uspostaviti NPM i osigurati raspoloživost svih potrebnih sredstava za nesmetano obavljanje njegovih poslova (čl. 17 OPCAT-a). Hrvatski sabor je 28. siječnja 2011. godine usvojio Zakon o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja kojim je propisao da poslove NPM-a obavlja pučki pravobranitelj. Više o načinu rada i preporukama svih ovih godina možete pronaći ovdje.