Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter boravila je od 6. do 8. rujna 2023. godine u Ukrajini, predvodeći delegaciju Europske mreže tijela za jednakost (Equinet) kojom predsjeda.

Boravak u Ukrajini uključivao je sastanke s ukrajinskim povjerenikom za ljudska prava Dmitrom Lubinetsom, s kojim pravobraniteljica od ranije ima uspješnu suradnju, a koji je istaknuo odlučnost institucije koju predvodi u zaštiti ljudskih prava i jednakosti u toj zemlji. Uz povjerenika, pravobraniteljica se sastala i s ostalim rukovodećim djelatnicima institucije povjerenika za ljudska prava Ukrajine, pri čemu su izmijenili iskustva rada na zajedničkim temama.

Posebno je, uz teme vezane uz jednakost i rodnu ravnopravnost, bilo riječi i o temama vezanima uz ratno i poslijeratno razdoblje – prava nacionalnih manjina, razminiravanje, prava veterana i članova njihovih obitelji i slično.

Pravobraniteljica i suradnici iz Equineta sastali su se i s prvim potpredsjednikom ukrajinskog parlamenta (Verhovna Rada) Oleksandrom Korniienkom, s kojim su razgovarali o utjecaju koji je ruska agresija na Ukrajinu imala na ljudska prava i slobode, s posebnim naglaskom na značajan utjecaj na jednakost. Također ih je informirao o radu ukrajinskog parlamenta na pitanjima jednakosti i zaštite političkih prava, slobode vjeroispovijedi, ravnopravnosti spolova i prava vezana uz nacionalne manjine.

Na ovom sastanku sudjelovali su i povjerenik Lubinets, predsjednik Odbora za ljudska prava, oslobođenje i reintegraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine, nacionalne manjine i međunarodne odnose Andrii Zadorozhnyi, potpredsjednik Odbora za ljudska prava Akhtem Chiihoz i potpredsjednica Odbora za humanitarne i informacijske javne politike Yevheniia Kravchuk.

Tema sastanka sa zamjenikom voditelja ureda Predsjednika Ukrajine Ihorom Zhovkom bio je napredak Ukrajine u ispunjavanju preporuka Europske komisije o zaštiti prava nacionalnih manjina. Kao primjer konkretnih koraka naveo je pripremu izmjena ukrajinskog zakona o nacionalnim manjinama, istaknuvši kako je riječ o značajnom dijelu opširnog rada Ukrajine na europskim integracijama.

Uz pravobraniteljicu, u delegaciji Equineta bio je ombudsman za jednakost Švedske Lars Arrhenius te Anne Gaspard, Tamás Kádár i Teresa Pedreira iz Tajništva Equineta.