U sklopu Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, 26. listopada 2022. pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmytro Lubinets zajednički su organizirali online sastanak pravobraniteljskih institucija i nacionalnih institucija za ljudska prava pod nazivom „Bitka za ljudska prava. Krim. Ukrajina. Svijet”.

Događanje je bilo posvećeno izazovima vezanim za zaštitu ljudskih prava na području Ukrajine i ulozi ovih institucija u konfliktnim i post-konfliktnim situacijama. Posebna pažnja posvećena je i temi prihvata ljudi koji bježe od ratnih zbivanja i poštivanja njihovih ljudskih prava, a prema podacima ukrajinskog ombudsmana, do sada je zbog rata svoje domove unutar Ukrajine moralo napustiti preko 6 milijuna osoba, dok je u drugim europskim zemljama registrirano gotovo 8 milijuna izbjeglih.

Uz pravobraniteljicu Šimonović Einwalter i povjerenika Lubinetsa, na njemu se okupilo preko 50 sudionika, čelnika i predstavnika pravobraniteljskih i nacionalnih institucija za ljudska prava iz zemalja širom svijeta, uključujući i predstavnike međunarodnih udruženja ovih institucija – Međunarodnog instituta ombudsmana (IOI), Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI), Europske mreže nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava (ENNHRI) i Europskog ombudsmanskog instituta (EOI).

Okupljenima su se, između ostalog, videoporukama obratili i predsjednici ukrajinskog i hrvatskog parlamenta Ruslan Stefančuk i Gordan Jandroković izrazivši svoju podršku radu pravobraniteljskih institucija, posebice u situacijama međunarodnih oružanih sukoba, kao i šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrii Yermak..

Osim njih, podršku ukrajinskom povjereniku za ljudska prava Lubinetsu i poruke o važnosti rada pravobraniteljskih i nacionalnih institucija za ljudska prava istaknuli su predsjednik međunarodnog udruženja ombudsmana – Međunarodnog ombudsmanskog instituta (IOI) te ujedno ombudsman Zapadne Australije Chris Field, članica odbora Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) i pravobraniteljica Albanije Erinda Ballanca, čelnik Komisije za ljudska prava i jednakost Velike Britanije Marcial Boo te pravobraniteljice Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i Gruzije Nino Lomjaria.

Uz izražavanje podrške ukrajinskom narodu, razmatrali su mnoge izazove i probleme s kojima se osobe izbjegle iz Ukrajine svakodnevno suočavaju, kako im pritom pomoći i na najbolji način zaštititi njihova ljudska prava. Bilo je riječi i o izazovima s kojima se suočavaju zemlje u koje izbjegle osobe dolaze, prije svega, one vezane za njihove nacionalne sustave poput socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstvene zaštite i drugih.

“Teme o kojima danas razgovaramo nisu samo od ključne važnosti za naše ukrajinske kolege, one su značajne za sve nas jer se utjecaj rata osjeća i u našim zemljama – tu je pružanje zaštite izbjeglim osobama, energetska krize koja utječe i na naše građane, strahovi uslijed nuklearnih prijetnji, kao i općenito utjecaj na multilateralne odnose i na budućnost ljudskih prava, uključujući i ulogu neovisnih institucija u njihovoj zaštiti“, poručila je pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Na kraju konferencije pravobraniteljica Šimonović Einwalter i povjerenik Lubinets potpisali su i Deklaraciju kojom, između ostalog, pozivaju zakonodavna tijela i vlade svojih država na donošenje zakona i ostalih zakonodavnih okvira te provođenje mjera usmjerenih na zaštitu ljudskih prava i sprječavanje njihovog kršenja, uključujući i zaštitu prava ukrajinskih građana koji trenutno borave u njima, razmatraju mogućnost izvještavanja o poštivanju prava izbjeglih ukrajinskih građana u sklopu godišnjih ili posebnih izvješća te potiču podizanje javne svijesti o važnosti zaštite ljudskih prava u kontekstu međunarodnih sukoba, kao i praćenje zaštite i poštivanja ljudskih prava izbjeglica i svih ostalih raseljenih osoba kao posljedice međunarodnih oružanih sukoba.

Cjelokupni tekst Deklaracije, koju su pozvane potpisati pravobraniteljske i nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava širom svijeta, možete pronaći ovdje.

Snimku događanja možete pronaći na našem YouTube kanalu ovdje.