Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić 15. studenog 2022. sudjelovala je na okruglom stolu o Nacionalnom planu za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva održanom u organizaciji Centra za mirovne studije, Gonga, Instituta za političku ekologiju, saveza udruga Klubtura, Kuće ljudskih prava, Mreže mladih Hrvatske, udruge RODA, Saveza za autizam Hrvatske i Zelene akcije.

Na njemu su sudjelovali i ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus i Nemanja Relić iz Ureda potpredsjednice Vlade, kao i predstavnici udruga civilnog društva aktivnih u Savjetu za razvoj civilnoga društva i radnoj skupini za izradu novoga Nacionalnoga plana.

Cilj događanja bio je potaknuti javnu raspravu o važnosti, sadržaju i procesu izrade ovoga važnoga strateškoga dokumenta koji, nažalost, još uvijek nije donesen nakon što je 2016. istekao prethodni nacionalni plan usmjeren na stvaranje povoljnijeg okruženja za djelovanje civilnog društva.

Pri tom je važno ne samo da novi strateški dokument bude usvojen, nego i adresira uočene probleme te da nositelji u njemu sadržanih mjera prepoznaju njihov značaj i učinkovito ih implementiraju.

Na to u svojim izvješćima o stanju vladavine prava u članicama EU-a ukazuje i Europska komisija, a svakako zabrinjava i činjenica da je u nizu europskih država, pa tako i u našoj zemlji, sužen prostor djelovanja civilnog društva, dok se udruge i druge organizacije civilnog društva susreću s nizom izazova u različitim područjima svog djelovanja, uključujući čak i osobnu sigurnost svojih zaposlenika i suradnika.

Njih je, surađujući s civilnim sektorom kao važnim dionikom u području promicanja i zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, uočila i naša institucija, koja nastavlja pratiti rad i djelovanje civilnoga društva i u našem godišnjem izvješću, koje od 2021. godine po prvi puta sadrži poglavlje posvećeno braniteljicama i braniteljima ljudskih prava.

Više o toj temi možete saznati ovdje.