U sklopu projekta “Obrazovane Romkinje, jake zajednice!” kojeg uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo, Ureda za udruge Vlade RH i Grada Zagreba provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, 24. studenog 2022. u Čakovcu je održan okrugli stol “Kako iz začaranog kruga siromaštva” na kojem je sudjelovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

U svom izlaganju pravobraniteljica je govorila o predrasudama, stereotipima, diskriminaciji, zakonodavnom i strateškom okviru suzbijanju diskriminacije, intersekcionalnoj diskriminaciji, uz primjere iz rada naše institucije vezane za ovu problematiku.

Inače, aktivnostima projekta želi se povećati obuhvat mladih Romkinja kod dovršavanja osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja. Prema rezultatima istraživanja (Klasnić, K., Kunac, S., Rodik, P. 2020.) nepismeno je čak 17% Romkinja, a za 27% mladih Romkinja u Hrvatskoj ključni razlozi koji dovode do prekida školovanja su sklapanje braka, trudnoća i postajanje roditeljem. Naime, 50% Romkinja rodilo je prvo dijete u maloljetničkoj dobi, a 17% u dobi mlađoj od 16 godina.

Uz pravobraniteljicu Šimonović Einwalter, na događanju su sudjelovali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Vlade RH Nandor Čapo, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Pozdravna obraćanja skupu imali su i Suzana Krčmar, predsjednica SRRH “Kali Sara”, Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, dok je aktivnosti i rezultate projekta predstavila Suzana Kunac, voditeljica projekta. U raspravi su  sudjelovali i Vladimir Faber, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova, Alenka Bilić, ravnateljica CZSS-a Čakovec, ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec i ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec, kao i predstavnik HZZ-a Čakovec Nikola Hren.

Više o pravima nacionalnih manjina možete saznati u Izvješću pučke pravobraniteljice.