Izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. od sada je dostupno i u interaktivnoj verziji, a možete ga pronaći ovdje.

Interaktivnu verziju pripremili smo kako bi Izvješće bilo još dostupnije, preglednije i jednostavnije za korištenje  saborskim zastupnicima, nadležnim tijelima, organizacijama civilnog društva i svima ostalima koji žele koristiti Izvješće u svom radu odnosno građanima koji žele doznati više o stanju ljudskih prava i jednakosti u Hrvatskoj.

U interaktivnoj verziji istaknute su teme Izvješća, primjeri preporuka za jačanje zaštite prava građana i citati iz pritužbi kojima su nam se građani obraćali. Izdvojeni su i podaci iz različitih istraživanja i analiza, kao i općenite informacije o tome što Izvješće jest i kako je nastalo.

Iako je sveprisutna digitalizacija pozitivan trend i informacije čini dostupnijima, zbog čega posljednjih godina unapređujemo svoju prisutnost na digitalnim kanalima, u istom razdoblju smo intenzivirali i suradnju s tradicionalnim medijima (radio, televizija, tisak), kako bi informacije o ljudskim pravima i jednakosti došle do što većeg broja građana. Ipak, kako je Izvješće opsežno i obuhvaća veliki broj tema, interaktivna verzija posebno bi mogla olakšati i ubrzati njegovo pretraživanje, a time i pristup temama koje su u njemu analizirane.

Podsjetimo, za razliku od izvješća brojnih drugih institucija koja se podnose Hrvatskom saboru, a koja su izvješća o radu, ovo Izvješće je analiza i ocjena stanja zaštite prava i sloboda u mnogim područjima u Hrvatskoj, a sadrži i 156 preporuka za jačanje zaštite prava građana.

Interaktivno Izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. možete pronaći ovdje.