Proširen je krug starijih osoba koje mogu primiti jednokratno novčano primanje, namijenjeno ublažavanju posljedica rasta troškova života. Naime, ovaj dodatak do nedavno je bio namijenjen samo za umirovljenike koji primaju mirovinu (i) iz hrvatskog državnog proračuna.

To znači da ovu podršku nisu mogli dobiti i socijalno ugroženi umirovljenici koji su državljani Hrvatske i ovdje žive, a mirovinu primaju isključivo iz inozemstva, koliko god te mirovine bile niske. Brojni umirovljenici u toj situaciji obraćali su se pučkoj pravobraniteljici upravo jer su bili izostavljeni iz ove mjere. To su ponajviše radili umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u susjednim državama, ističući nepravednost takvih kriterija.

Zato je jedna od preporuka iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2022. godinu bila i ona Vladi Republike Hrvatske, da osigura novčanu podršku i umirovljenicima koji su u riziku od siromaštva, a ostvarili su mirovinu u inozemstvu. To bi bilo i u skladu sa socijalnom pravdom kao jednom od temeljnih vrednota ustavnog poretka, kao i obvezom države da osigurava pravo na pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim osobama.

Vlada je, u skladu s ovom preporukom, omogućila ovaj dodatak i umirovljenicima koji su mirovinu ostvarili u državama s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i državama koje primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Ovaj dodatak trebali bi dobiti najkasnije u listopadu 2023. godine.

Starije osobe jedna su od socijalno najugroženijih skupina društva, što je velika prijetnja njihovim ljudskim pravima. Tako je čak svaka treća osoba starija od 65 godina u riziku od siromaštva, odnosno čak svaka druga osoba te dobi koja živi sama.

Više o zaštiti ljudskih prava i jednakosti starijih osoba možete doznati u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu, u poglavljima „Prava starijih osoba“ i „Diskriminacija temeljem dobi“.