U organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) u Zagrebu je 10. i 11. studenog 2016. održana Druga edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti. Na Konferenciji su otvorena brojna pitanja od izuzetne važnosti za oboljele i njihove obitelji: rano dijagnosticiranje, kvaliteta života oboljelih i njihovih obitelji, izazovi s kojima se osobe s demencijom suočavaju u okviru ekonomskih i širih društvenih aspekata.

S obzirom na izvjesnu progresiju bolesti, institucionalizacija u završnoj fazi predstavlja očekivani tijek. Stoga je i zaštita ljudskih prava korisnika dugotrajne institucionalne skrbi važna tema, kako za oboljele, tako i za njihove obitelji te pružatelje usluga. Kako bi ih upoznala s do sad uočenim poteškoćama i dobrim praksama u domovima za starije i nemoćne u Hrvatskoj, savjetnica pučke pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif okupljenima je predstavila projekt Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), koji se provodio u šest zemalja. U sklopu projekta, Ured pučke pravobraniteljice nenajavljeno je obišao pet domova za starije i nemoćne, kako decentralizirane tako i privatne, u više dijelova zemlje, pri čemu nisu naišli na mučenja i nečovječna ponašanja, ali su uočena postupanja koja mogu biti ponižavajuća, kao i kršenja određenih prava.

Posebno je naglasila kako bi primjena ljudsko-pravaškog koncepta dugotrajne institucionalne skrbi trebala doprinijeti stvaranju prijateljskog okruženja za oboljele od demencije te tako doprinijeti kvaliteta života oboljelih i onih koji o njima brinu.