Zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukin Kezić i savjetnica Mirela Ključariček sudjelovale su 28. i 29. rujna 2017. u Bruxellesu na radionici „Primjena prava EU – Izazovi u postupanju po pritužbama i ispitnim postupcima na vlastitu inicijativu“ u organizaciji Europske komisije i Europske mreže pučkih pravobranitelja (ENO).

Kao uvodna govornica, Marta Hirsch-Ziembinska, koordinatorica pravne suradnje ENO mreže osvrnula se na njezino osnivanje te naglasila kako im je cilj pomoću rješavanja pritužbi građana razvijati i nadograđivati pravni sustav te pomoći graditi bolju i sigurniju Europu.

G. René Slootjes, kao predstavnik EK, govorio je o problemu velikog broja pritužbi koje zaprimaju, a odnose na nacionalno zakonodavstvo, a ne na pravo EU te stoga traže bolju suradnju s nacionalnim ombudsmanima, kao i s Europskim ombudsmanom.

Zamjenica Lukina Kezić naglasila je kako je temelj svakog predmeta primjena prava Europske unije, što je u Hrvatskoj osigurano kroz uredbe i direktive EU implementirane u pravni sustav.

Poseban naglasak radionice bio je na predmetima iz područja zaštite okoliša te zdravstva.