Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja sudjelovala je 8.12.2023. godine na okruglom stolu „Izazovi, problemi i položaj prijavitelja nepravilnosti u Hrvatskoj“ koji je organizirala udruga Pomak.

Iznijela je ovlasti postupanja pučke pravobraniteljice kao tijela nadležnog za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti temeljem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, osnovne podatke o zaprimljenim obavijestima o unutarnjim i unutarnjim prijavama nepravilnosti, kao i zapažanja o izazovima primjene ovog zakona.

Posebno je istaknula potrebu da se prijaviteljima nepravilnosti omogući besplatna pravna pomoć bez obzira na imovno stanje, s obzirom na to da prijavljuju nepravilnosti koje su od javnog interesa, zbog čega su neki od njih izloženi raznim oblicima osvete. Ukazala je i na potrebu da im se osigura i psihosocijalna pomoć, ukazavši da je u rujnu 2023. godine stupio na snagu Pravilnik o načinu pružanja emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti, čiju primjenu će pučka pravobraniteljica također pratiti.

Podsjetila je i na preporuke iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2022. godinu. Preporuke se odnose na edukacije sudaca, odvjetnika i povjerljivih osoba i njihovih zamjenika o primjeni Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kao i na potrebu da se provede kampanja namijenjena široj javnosti o važnosti prijavljivanja nepravilnosti i načinima zaštite prijavitelja.

Uz zamjenicu Kesonju, panelisti okruglog stola bili su prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i član nadzornog odbora Udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik, novinar 24 sata Ivan Pandžić, poduzetnik i predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas,  pravnik Ivan Hranj i predsjednica udruge Pomak Adrijana Cvrtila. Raspravu je moderirao novinar Saša Leković.

Udruga je ovaj okrugli stol organizirala povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a tom prilikom predstavili su i Priručnik za prijavitelje nepravilnosti, koji je objavljen u sklopu projekta „Pomaknimo Hrvatsku – stvorimo poticajno okruženje za zviždače“. Projekt se provodi u okviru EU programa Građani, jednakost, prava, vrijednosti (CERV).