Globalne i europske organizacije i mreže za zaštitu ljudskih prava i jednakosti uputile su 14. svibnja 2021. Izjavu podrške poljskom pravobranitelju.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u tome je sudjelovala kao predsjedavajuća Europskom mrežom tijela za jednakost (Equinet). Uz Equinet, Izjavu potpisuju i Globalni savez nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI), Europska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), Međunarodni institut ombudsmana (IOI), Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (OSCE-ODIHR) i Europski Regionalni Ured UN-a (OHCHR Europe).

U Izjavi, izdanoj povodom događanja vezanih uz izbor novog poljskog pravobranitelja, naglašavaju kako su učinkovita i neovisna nacionalna institucija za ljudska prava, ombudsmanska institucija i tijelo za jednakost nužni elementi svake demokratske države, jer podupiru ljudska prava, dobro upravljanje i pravosuđe. U tom kontekstu izražavaju punu podršku instituciji poljskog pravobranitelja i njegovom neovisnom i učinkovitom radu na promicanju i zaštiti ljudskih prava i jednakosti u Poljskoj.

Zato pozivaju poljske vlasti da osiguraju adekvatnu tranziciju dužnosti novom pravobranitelju i tako osiguraju kontinuitet učinkovitog i neovisnog rada institucije poljskog pravobranitelja.

Cijelu izjavu (na engleskom) možete pronaći ovdje.