U trenutku globalne pandemije koronavirusa, koja broji više od milijun zaraženih, a odnijela je i više od 70 tisuća života ljudi svih dobnih skupina, saborski zastupnik Ivan Pernar na svojem Facebook profilu propituje je li normalno „da cijela država mjesecima bude paralizirana i u karanteni zato da bi neki djed ili pradjed živio dan, tjedan, mjesec ili godinu dulje?“

Time je na krajnje neprimjeren način uznemirio starije građane te relativizirao vrijednost njihova života.

Doživljaj umirovljenika kao skupine čije su zdravlje i život manje vrijedni, na tragu je najokrutnijih doktrina iz povijesti čovječanstva, temeljenih na zakidanju ljudskih prava pojedinim društvenim skupinama. To je uvredljivo, kako za osobe starije životne dobi, tako i za sve ostale građane koji će u krajnjem slučaju, jednoga dana postati „stari“.

Iako se radi o „samo osobnom stavu“, ova izjava gospodina Pernara ne može se promatrati jednako kao i izjave građana koji nisu javne osobe, pri čemu je on još i saborski zastupnik.

Odgovor na pitanje radi li se ovdje o govoru mržnje, ili onome koji ulazi u okvire slobode govora, može dati tzv. Rabatski plan, test utemeljen na UN-ovom Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, prema kojem se promatra kontekst, govornik, njegova namjera, sadržaj odnosno forma izjave, njezin opseg, uključujući i domet, kao i vjerojatnost pojave nasilja i mržnje kao posljedice tog govora.

Jasno je da je ovom izjavom, g. Pernar živote starijih stavio u manje vrijedan položaj nego živote ostalih građana, čime se potiče diskriminacija starijih osoba. Radi se saborskom zastupniku čije izjave imaju veći domet prema građanima, nego što bi to bilo da se radi o anonimnoj osobi, a od nje se nije distancirao, već ju je i potvrdio svojim daljnjim objavama na Facebooku.

Premda ne možemo zaključiti da se radi o govoru mržnje kao kaznenom djelu, koji potiče na nasilje prema starijima kao jednoj od najugroženijih skupina u kontekstu pandemije, radi se o uvredljivoj i krajnje neprimjerenoj izjavi koju svakako treba osuditi. Objavama poput ove umanjuje se vrijednost života jedne skupine građana, ali i otvara put da se isto čini i prema drugim osjetljivim skupinama poput teško oboljelih, osoba s invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, djece i drugih.

Stoga pozivamo sve da se suzdrže od ovakvih izjava, pojedince da se za njih ispričaju, političke stranke i klubove da se od istih distanciraju i osude ih, a novinare pozivamo da se, ukoliko se odluče ipak dati javnog prostora ovakvim objavama, adekvatno od njih distanciraju te građanima prenesu jasnu i nedvosmislenu poruku kako su takve izjave neprihvatljive.