Jasno je da su različita ograničenja prava i sloboda potrebna kako bi se zaštitilo zdravlje tijekom epidemije koronavirusa, ali ona moraju biti donesena samo u nužnoj mjeri.

Posjete korisnicima domova za starije ograničene su na najmanju moguću mjeru, osim u izvanrednim opravdanim situacijama kao što je znatno pogoršanje zdravstvenog stanja korisnika. Stoji to u uputama koje su početkom prosinca dobili svi pružatelji socijalne usluge smještaja, a pripremili su ih Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Od pritužbe do promjene

Time je provedena naša preporuka o kreiranju epidemiološki prihvatljive opcije za posjete, kojom bi se članovima obitelji umirućih korisnika omogućio da se s njima posljednji put vide i pozdrave. Preporuku smo dali još u srpnju, nakon pritužbe sestara koje su morale unajmiti građevinsku dizalicu kako bi barem preko prozora vidjele umirućeg oca jer su sve posjete u tom razdoblju bile zabranjene.

Iznimne situacije

Njihov primjer pokazuje snagu duha da za naše voljene učinimo sve što je moguće, ali istovremeno i krutost sustava koji često ne uzima u obzir sve posljedice koje različite odluke mogu imati na građane. Jasno je da su različita ograničenja prava i sloboda potrebna kako bi se zaštitilo zdravlje, ali ona moraju biti donesena samo u nužnoj mjeri. I dok je slučaj sestara u javnosti poznat, pitanje je koliko se obitelji ove godine nije uspjelo posljednji put pozdraviti sa svojim članovima, korisnicima domova za starije.