Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter i predsjedavajuća Izvršnog odbora Equinet-a, u Parizu je 25. i 26. rujna sudjelovala na dva događanja vezana za unaprjeđenje rada tijela za jednakost.

U srijedu 25. rujna održao se drugi radni sastanak Equineta vezan za provedbu projekta uspostave zajedničkih standarda svih tijela za jednakost, na kojem se,  pod vodstvom zamjenice Šimonović Einwalter, raspravljalo o mogućnostima implementacije standarda nedavno usvojenih od strane Europske komisije te ECRI-ja Vijeća Europe s ciljem učinkovitijeg djelovanja na području suzbijanja diskriminacije i nejednakosti u zemljama članicama.

Inače, kao mreža, Equinet neprestano radi na povezivanju i učinkovitijem radu nacionalnih tijela za suzbijanje diskriminacije u ostvarivanju njihovog punog potencijala u svojim zemljama, a osim Ureda pučke pravobraniteljice, članovi iz Hrvatske uključuju i urede pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

U četvrtak, 26. rujna, zamjenica Šimonović Einwalter sudjelovala je i na sastanku tijela za jednakost s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović, a središnja tema o kojoj se razgovaralo bila je umjetna inteligencija (AI) i potencijalni problem njezinog utjecaja na pojavu diskriminacije. Naime, uslijed rastuće primjene ove tehnologije u mnogim područjima privatnog i javnog sektora, i kada ona sve više postaje nezaobilazan dio svakodnevnog života suvremenog društva (npr. prijevoz, zapošljavanje, stanovanje, javne usluge, financije, marketing, IT…), važno je jasno definirati uloge tijela za jednakost u odnosu prema mogućim izazovima vezanim za njezino korištenje, a u skladu s pozitivnim odnosom prema poštovanju svih ljudskih i drugih temeljnih prava svakog pojedinca ili društvene skupine. Iako AI tehnologija zasigurno doprinosi većoj učinkovitosti mnogih procesa i poboljšanju života ljudi i cjelokupnog društva, a većina programskih algoritama na kojima se ona temelji nije upitna s etičke strane, korištenje nekih algoritama ipak nosi značajne rizike koje ne bi trebalo zanemariti.

Upravo je tema primjene umjetne inteligencije u skladu s poštovanjem ljudskih prava jedan od prioriteta rada povjerenice Mijatović, koja je sudionicima sastanaka predstavila i nedavno objavljenu preporuku “Unboxing Artificial Intelligence: 10 Steps to protect human rights” koja se usmjerava na konkretne mjere koje bi nadležna nacionalna tijela mogla koristiti s ciljem dobivanja optimalnih rezultata korištenja AI tehnologije, istovremeno umanjujući potencijalne rizike za ljudska prava što je više moguće.

Oba događanja održana su na marginama obilježavanja 25. obljetnice Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI).