U Domu za starije i nemoćne Osijek 9. travnja 2018. održana je konferencija o ljudskim pravima starijih osoba u dugotrajnoj institucionalnoj skrbi koju je, na poziv ravnatelja Doma Vjekoslava Ćurića, organizirala pučka pravobraniteljica Lora Vidović. U svom uvodnom govoru, okupljenima je predstavila zaključke iz izvješća koje je pripremljeno nakon nenajavljenih obilazaka domova za starije u Hrvatskoj, u sklopu projekta Europske mreže nacionalnih tijela za ljudska prava kojom predsjeda.

„U gotovo svim domovima naišli smo na manjak osoblja, zbog manjka sredstava za njihovo zapošljavanje, ali i zato što se slobodna radna mjesta njegovateljica i medicinskih sestara na raspisanim natječajima slabo popunjavaju – zbog bolje plaćenih prilika za zaradu u inozemstvu i turizmu. Konstantan manjak osoblja znači da zaposleni djelatnici rade više i teže, što je za njih dugoročno destimulirajuće, a ujedno izravno utječe na kvalitetu skrbi i njege. Kada govorimo o nepokretnim osobama, smještenima na stacionaru, manjak osoblja može se promatrati i kao ugroza prava na život. Primjer je situacija u kojoj jedna medicinska sestra tijekom noći brine o 75 korisnika na stacionaru, a pritom obavlja i poslove njegovatelja“, rekla je pravobraniteljica. Naglasila je i kako problemi povezani s ljudskim pravima korisnika domova za starije počinju i prije dolaska u dom, zbog lista čekanja koje su preduge i netransparentne, a potrebno je i provoditi redovite inspekcijske nadzore.

“Kroz novi zakon o socijalnoj skrbi cilj nam je povećati broj inspekcijskih nadzora u domovima za starije i spustiti ih na lokalnu razinu jer je puno pružatelja usluga smještaja starijih osoba”, istaknula je državna tajnica Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa. Napomenula je i kako se kontinuirano radi na tome da stariji što duže ostanu u svojim domovima, što je moguće jedino uz razvoj izvaninstitucionalnih oblika skrbi. Ravnatelj osječkoga Doma za starije i nemoćne Vjekoslav Ćurić naveo je kako je kapacitet Doma 350 osoba, a na listi čekanja ih je više od 2000 što, dodao je, nešto govori o percepciji tog Doma u javnosti.

Svoja iskustva života u domu podijelile su korisnice osječkoga, Marija Bite i Štefa Lipka, a o problemima u sustavu kroz perspektivu zaposlenih govorila je medicinska sestra u Domu Vita Nova u Bjelovaru Ivana Maričić. Savjetnica pučke pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif predstavila je Priručnik o pristupu dugotrajnoj skrbi utemeljenom na ljudskim pravima, koji je prvenstveno namijenjen kreatorima javnih politika i zaposlenima u sustavu, ali i korisnicima i njihovim obiteljima.

„Starije je potrebno snažnije zaštititi, ali i osnažiti, kako bi svoja prava bolje upoznali i znali kome se, kako i kada mogu i trebaju obratiti. S porastom broja starijeg stanovništva, povećava se i potreba za sustavnom podrškom društva, bilo kroz organiziranu pomoć i podršku u kući, bilo kroz organiziranu institucionalnu skrb“, istaknula je pravobraniteljica Vidović.

Ova konferencija nastavak je poticanja javne raspravu o stanju ljudskih prava starijih osoba koje trebaju ili koriste dugotrajnu skrb u Hrvatskoj, nakon što je upravo ovoj temi pravobraniteljica posvetila Međunarodni dan ljudskih prava u prosincu 2017.

Nacionalno izvješće – život u domu za starije, ENNHRI projekt
Priručnik Poštujte moja prava