Povodom predaje drugog NHRI izvješća o stanju ljudskih prava u okviru Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), u organizaciji pučke pravobraniteljice, a u suradnji s Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i Uredom UNDP-a održan je tematski okrugli stol za saborske zastupnike.

Okupljenim zastupnicima, ponajviše članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uvodno se obratio Furio Radin, predsjednik istoimenog Odbora, Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Sandra Vlašić, voditeljica ureda UNDP-a u Hrvatskoj. Izlaganje o UPR mehanizmu kao instrumentu u radu parlamentarnih zastupnika održala je Ljiljana Stančić, stručnjakinja  OHCHR-a, dok je o iskustvima iz prvog ciklusa UPR-a za Hrvatsku te planiranim aktivnostima u drugom ciklusu govorila Sanja Sarnavka, predsjednica Kuće ljudskih prava.

Uz razgovor o stanju ljudskih prava, posebna je pažnja posvećena ulozi parlamenata u ovome procesu. Naime,   ovo je jedna od važnih tema drugog ciklusa u UN-u, budući da se dvije trećine ukupno donesenih preporuka odnosi na rad parlamenata (ratifikacija međunarodnih dokumenata, zakonodavne aktivnosti, osnaživanje neovisnih institucija za ljudska prava itd.). Svakoj je zemlji ostavljeno da sama uredi koje će razine vlasti i na koji način biti uključene u izvještavanje po UPR mehanizmu te je ovaj okrugli stol bio prilika za raspravu o mogućnostima za unapređenje suradnje. Konačno, ističući važnu prednost UPR-a, a to je univerzalni pregled svih ljudskih prava te podsjećanje na sve neispunjene obaveze iz međunarodnih konvencija u jednome izvješću, okupljeni su se složili kako je aktivno sudjelovanje svih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima u ovome procesu zaista potrebno i nužno.